Svenska Spels varsel och Gotlandstrafiken oroar mig

Svenska Spel i Visby där det förra veckan lades ett varsel på 80 anställda.

Svenska Spel i Visby där det förra veckan lades ett varsel på 80 anställda.

Foto: Dennis Pettersson

Politiska debatter2024-01-23 08:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Jag är mycket bekymrad över signalerna om organisationsförändringar hos Svenska Spel. Bolagets egen bedömning är att 80 personer i Solna och 80 personer i Visby riskerar att förlora jobbet. Inget är beslutat än, men signalen är tydlig. Förändring är på kommande. 80 kvalificerade arbetstillfällen är fullt hanterbart i Sveriges mest dynamiska arbetsmarknadsregion, men för Gotland vore 80 förlorade arbetstillfällen ett dråpslag.  

Det är min uppfattning att ansvaret vilar tungt på regeringen att hålla ihop landet och vid en förändring i den statliga bolagsportföljen säkra att en organisationsförändring inte slår orimligt hårt mot en landsända, i det här fallet Gotland. 

Det är för mig okänt hur tugget går i regeringskretsen och därför ställde jag i fredags en fråga till finansminister Elisabeth Svantesson (M) just om hur regeringen säkrar att organisationsförändringar i den statliga bolagsportföljen inte slår orimligt hårt mot Gotland. Jag befarar att inga sådana hänsyn tas, men jag hoppas innerligt att jag har fel. Frågan kommer att besvaras i närtid och då vet vi om Gotland bör kräva kompensation eller om finansministern har något annat ess i ärmen för att väga upp det faktum att arbetstillfällena på Gotland blir avsevärt färre, i en redan utmanande tid. 

Ett annat område som bekymrar mig är – föga förvånande – Gotlandstrafiken. Det är en delseger att gotlänningarna ska kompenseras med 20 miljoner kronor för höjda färjepriser, men den konstruktion man har för att så ska ske, förbryllar mig. 

Under en relativt kort tid, utanför högsäsong, sänks priserna radikalt, på både frakt och persontrafik. Det innebär att den som inte har behov resa under den här tiden inte kompenseras alls. Det jag inte vet, är om det, rent teoretiskt, inte skulle vara någon som reser alls, skulle kunna bli så att kompensationen fryser inne alternativt tillfaller operatören. 

Jag tycker att det är så outsägligt viktigt att den här kompensationen, när den nu en gång blivit godkänd hela vägen från Bryssel, faktiskt till varenda krona, används för att åstadkomma lägre priser i färjetrafiken. Jag finner som sagt konstruktionen märklig, men kanske var det enda möjliga vägen. 

Jag vill dock försäkra mig om att ansvarigt statsråd, infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) följer upp hur kompensation de facto används. Det är viktigt av minst två skäl; för att det är våra gemensamma medel som används, och för att varenda krona som kan lindra det katastrofala prisläget i Gotlandstrafiken är en lisa för hårt prövade resenärer och fraktköpare. Min fråga till infrastrukturministern ska också besvaras i närtid. 

Gotland förtjänar så oerhört mycket bättre än det vi nu upplever.

Hanna Westerén (S)

Riksdagsledamot

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.