Krönika
På den tiden partiledardebatter handlade om två tydliga statsministerkandidater tyckte jag ofta att det var en fröjd att höra dem, speciellt för oss partiaktiva. Debatterna mellan Olof Palme och Thorbjörn Fälldin var ofta rafflande och men även Olof Palme mot Ulf Adelsohn hade sina stunder. Då kunde partiledarna få tid att förklara komplicerade frågor. Idag är det omöjligt, för det krävs snabba svar på komplicerade frågor vilket oftast är en omöjlighet.
Personligen var jag aldrig speciellt förtjust i att ha egna debatter. Det var inte min grej eftersom jag är mer eftertänksam. Nu förtiden så undviker jag partiledardebatter som anordnas i TV. De är för plottriga och duellerna ger jag inte mycket för. Åtta partiledare som skall komma till tals på två timmar. Det blir för mycket tjafs och ingen svarar på den andres frågor. TV-medierna får nog tänka i andra banor om de vill att väljarna skall få bra information. Bättre är det med lördagsintervjuerna i radion som ofta skapar nerv och sällan handlar om att sätta dit någon som Anders Holmberg på SVT oftast försöker göra. Han fastnar oftast för länge i en fråga. Det var bättre förr.
Bensinpriset går upp och de vanliga ropen på sänkta bensinskatter kommer. Moderaterna hakar som vanligt på i populismens anda för att vinna kortsiktiga poäng bland bilväljarna.
En regering kan aldrig kompensera för vad som händer på marknaden. Hur skulle det se ut om en regering gick in och kompenserade för alla prisökningar som drabbar medborgarna. Många varor och tjänster kommer att drabbas av prisökningar framöver och det är alltid konsumenterna som drabbas alltid i slutändan.
Läser motionerna som de gotländska riksdagsledamöterna Lars Thomsson och Hanna Westerén lämnat in. Några av motionerna handlar om statens finansiering av välfärden och det är bra att det påtalas. Kommunernas service till medborgarna varierar mycket och det kommunala skatteutjämningssystemet har stora brister och måste justeras.
Båda ledamöterna tar upp frågan deltidsboende i turistkommuner och den merkostnad som uppstår. Det talas sällan om vilken positiv ekonomisk påverkan deltidsboende har speciellt i små turistkommuner. Lars Thomsson slår till med att den deltidsboende själv skall få bestämma hur mycket av kommunalskatten som skall gå till deltidskommunen. Det är inte bara små kommuner som har många deltidsboende. Många Riksdagsledamöter och andra höga chefer bor ju också i Stockholm under lång tid på året.
Hur mycket vill Lars Thomsson bidra med av sin skatt till Stockholm?
Björn Jansson (S), fd regionråd