Debatt
Magdalena Anderssons anlitade av städfirma har varit förstasidesstoff den senaste tiden. Men tyngdpunkt på SÄPOS ansvar för säkerheten i högt uppsatta politikers hem eller inte. Eller om statsministern själv var ansvarig för att städfirman var schysst.
Lite kul blev det när speciellt borgerliga politiker ansåg att hon skulle kolla bättre. Utan att de tänkte på det så ivrade de för kollektivavtal. Något som främst moderater har ansett vara förkastligt. Kristersson (M) säger också att han inte är säker på om städfirman hos honom har kollektivavtal. När han avslöjade detta försvann den kritiken mot statsministern.
Det är bra att de blåbruna äntligen tycks ha vaknat. Den anlitade städfirman hade inte kollektivavtal och ljög alltså när Anderssons frågade. Kan man då lita på arbetsgivares ord? I de flesta fall där kollektivavtal saknas, finns det också brister i anställningen.
Den utvisningshotade kvinnan som städade för firman kan inte ha arbetat legalt utan måste ha svartjobbat.
61 procent av småföretagen har inte kollektivavtal. I siffror 178 000 företag. Flera av dem är förstås enmansföretag och de behöver av naturliga skäl inte teckna avtal med sig själv. Men det finns ändå alltför många företag med anställda som valt att stå utanför.
Hur många av dessa som är städbolag som bygger sin verksamhet på RUT är svårt att säga. Men man kan med fog anta att statsministerns inhyrda städbolag bara är toppen på isberget. För hur var det nu? Sa inte borgerligheten att RUT skulle få bort svartjobben och ha schyssta löner?
Erik Fransson beskriver 2022 01 14, på ett bra sätt hur privatiserings- och avregleringsivern har lett till avarter. Regeringen tvingas nu agera när avregleringen av elmarknaden visat sina stora brister. Även M (!) har tvingats inse bristerna när de vill ha skattelättnader.
Magdalena Andersson och S ifrågasätter kraftigt de senaste decenniernas privatiseringar. Hon har på den här korta tiden visat sig vara en mycket kompetent statsminister som dessutom gör bra ifrån sig i debatter.