Krönika
För att Gotland skall fortsätta utvecklas måste vi få i gång bostadsbyggandet. Att invånarantalet öka är viktigt för i stort sett alla på Gotland. Allt från när vi söker sjukvård, lämnar barnen till förskola och skola och är beroende av den personal som tar emot oss eller våra barn. För att säkra personalbehovet är vi beroende av en fortsatt positiv befolkningsutveckling. Det är också viktigt för tryggheten i vårt samhälle. Vi måste komma till det läget att dem som vill flytta hit och jobba kan erbjudas ett boende till rimligt pris.
Försvaret är också i behov av bostäder till både anställda och värnpliktiga. Som det ser ut i dag är det svårt att hitta hyreslägenheter samtidigt som bostadsrätterna för dyra. Det finns i dag för få färdiga detaljplaner som kan erbjudas till entreprenörer som vill bygga och än så länge har de inte tappat intresset för bygga, här så ännu finns det tid.
Jobbet med översiktsplanen pågår för fullt för att hitta områden som kan utvecklas för både bostäder och verksamheter. Området på Visborg, där det finns förutsättningar för många bostäder, ligger fortfarande några år framåt innan spaden kan sättas i jorden.
En utmaning är också att Visby har begränsningar om hur mycket det kan byggas. Visst finns det områden som kan förtätas men utmaningarna med påverkansområden ifrån både flyget och försvaret är stora. Gotland har också väldigt många riksintressen att ta hänsyn till vilket kräver många utredningar innan våra detaljplaner blir antagna.
I dag finns det några färdiga detaljplaner, bland annat i Klintehamn, men då måste det också finnas någon som vill bygga där, vilket för tillfället ser det mörkt ut. Men det byggstopp som Försvarsmaktens verksamhet lagt runt Tofta skjutfällt, ifrån Västerhejde till Tofta, borde göra Klintehamn intressant.
Där finns ett problem och jag ser att vi måste titta på hur vi utvecklar orter utanför Visby, så att det går att behålla skolor och butiker. Där är även kollektivtrafiken är en viktig pusselbit för dem som bosätter sig på landsbygden så de inte alltid tvingas vara beroende av bil.
En sak till som oroar mig är om det kommer varsel liknande det ifrån Svenska spel på 80 tjänster i Solna och lika många i Visby. Något som skulle slå väldigt hårt emot oss som ö.
Nu är det fortfarande ett varsel så förhoppningsvis blir det betydligt färre som får sluta. Men det kan innebära att människor är tvungna att lämna ön. Ofta finns det också en partner vilken inte helt sällan jobbar i någon kommunal verksamhet.
Förhoppningsvis hittar de andra jobb så de blir kvar.
Vi kan också sätta vårt hopp till Regeringen, att det kan komma någon form av kompensations jobb så att de som sägs upp kan få nya jobb. Här vi har ju flera andra myndigheter på ön som kan behöva kompetent arbetskraft.
Avslutningsvis vill jag nämna hur roligt jag tycker det är att följa Sverige i handbolls-EM.
Thomas Karlström (S)
Regionråd