Mycket skulle kunna klassas som otillbörlig påverkan

Så här kan en eventuell ny ishall se ut. Nu har den återigen hamnat i fokus efter ett möte där det bjöds på wrap.

Så här kan en eventuell ny ishall se ut. Nu har den återigen hamnat i fokus efter ett möte där det bjöds på wrap.

Foto: Ur Swecos förstudie

Politiska debatter2023-12-19 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Jag var på det uppmärksammade informationsmötet 25 augusti där Håkan Loob berättade hur Färjestad BK gick till väga med att bygga ut Löfbergs arena. Jag besökte Gotland den veckan för att se ishockey och blev inbjuden av André Lundholm. 

Mötet handlade om hur man kan mobilisera för att bygga en ishall och hur byggnaden och innehåll skulle kunna se ut i Visby. Skulle bli väldigt förvånad om detta möte skulle hamna under brottsrubricering muta på grund av en wrap. 

Sen drygt ett år tillbaka så har Visby/Romas ledning och näringslivet diskuterat med regionen hur en ny ishall skulle kunna realiseras. Alla partier verkar vara överens om att Gotland behöver en ny ishall. Det verkar även finnas en lösning som alla är överens om och ärendet kommer att beslutas om i regionfullmäktige inom den närmaste tiden. 

Jag har varit på många öppna informationsmöten som ansvarig politiker där det handlat om olika förslag på hur Gotland skulle kunna utvecklas. Många har blivit verklighet med eller utan regionen. På dessa möten bjuds man bland på lunch eller kaffe men oftast bara vatten. Oavsett om förtäring ingår eller inte skulle all sådan information kunna klassas som påverkan!

Capio, ett av Europas ledande privata hälso- och sjukvårdsföretag uppmärksammades i förra veckan då det visat sig att de registrerar nageltrång som en akut åtgärd och därmed kan rekvirera mer pengar än ett vanligt besök. Företaget och läkarna har tydligen satt i system att registrera fler åtgärder som akuta för att berika sig. 

Detta sätter fingret på hur sårbart en kommun eller region är om det inte finns en fungerande kontrollapparat. Under 2024 kommer många kommuner och regioner att skärpa sina krav och uppföljningar. Det handlar inte bara om oärliga företag utan även kriminella nätverk har funnit sin väg in i den offentliga sektorn eftersom kontrollen är obefintlig i många fall. Det är många miljoner som försvinner ur välfärdssystemet. Den kommunala revisionen har en viktig uppgift att fylla.

Hissolyckan i Sundbyberg där fem personer omkom är tragiskt och orsaken bakom är inte klargjord. Något har förmodligen missats vid själva monteringen. Den ökande olyckstrenden på arbetsplatser är tydlig och jag tror mig veta orsaken. I dagens arbetsmarknad så blir det allt vanligare med underentreprenader i flera led och även här letar sig kriminella nätverk in. Kommuner, företag och myndigheter har ett ansvar för en kontrollfunktion som säkerställer att underentreprenader följer det regelverk som riksdag och myndigheter beslutat om.

Björn Jansson (S)

fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.