Jag önskar fler brutna vallöften från Tidöpartierna

Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) får gärna bryta fler vallöften, tycker krönikören.

Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) får gärna bryta fler vallöften, tycker krönikören.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politiska debatter2023-09-29 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

”Winter is coming”, upprepade finansminister Elisabeth Svantesson när hon presenterade regeringens budget för 2024 

Ännu mer av ekonomiskt mörker och kyla väntar alltså. Alla behöver förstås inte oroa sig för en bistrare vinter, många har hamnat på grön kvist efter årtionden av ekonomisk politik som gynnat dem.

Men alla andra måste förbereda sig för de tider som stundar, utom regeringen då som inte tänker underlätta förberedelsearbetet för de som har det tuffast.

Vi måste hantera målkonflikter, sa Svantesson som förklaring till alla bortprioriteringar som regeringen gjort. 

Konflikten mellan vallöftet att sänka bensinpriset och löftet om att minska utsläppen verkar inte ha förorsakat någon större huvudvärk, Jimmie Åkesson vann och regeringen valde att sänka bensinskatten och öka utsläppen. 

En annan fråga handlar om att minska utsläppen så att människor slipper investera i pumpar och översvämningsskydd. Regeringen valde översvämningar.

Ett annat vägval handlar om att se till att Sverige klarar att nå upp till EU:s klimatmål. Regeringen valde att öka utsläppen och riskerar därmed att gå miste om 38 miljarder i EU-bidrag

Men vad betyder ökade utsläpp, naturkatastrofer och missade miljarder när man kan köpa en påse chips och en liten burk läsk för de 45 kr per tank som blir resultatet av sänkningen av bensinskatten.

Bostadsbyggandet har kollapsat, det bästa vore förstås att satsa pengar på att bygga bostäder men istället höjer regeringen rot-avdraget och köksrenoveringarna i det ägda boendet kan fortsätta i oförminskad takt. 

Rot-avdragen vinner nämligen alltid kampen mellan stöd till renoveringar av hyresfastigheter eller fortsatta rot-bidrag till renovering av villor och bostadsrätter.

Hyresrättens villkor är inte en fråga som intresserar regeringen.

De vill nämligen inte att vi ska hyra våra bostäder utan vi ska äga våra hem och därför är politiken inriktad på att fortsätta gynna ägt boende, en borgerlig tradition sedan flera årtionden. 

Går sänkta skatter före välfärd, ja det ligger i Moderaternas DNA att alltid prioritera skattesänkningar, menar de som är insatta i Moderaternas själsliv.

”Winter is coming” och regionerna måste spara och effektivisera i äldreomsorgen, skolan och sjukvården.

För övrigt förstår jag inte varför så många är upprörda över att regeringen inte genomför alla sina vallöften. Själv hoppas att många av dem aldrig blir verklighet, en seg regering är vad landet behöver just nu. 

Kärnkraften får gärna dra ut på tiden liksom angiverilagen och skrotandet av hyresrätten får gärna anstå tills vi kan byta regering.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.