Debatt
Jag får först tacka Erik Fransson för att han anser att jag är lite mer ärlig.
Jag är dock av den uppfattningen att gotländska politiker generellt är ärliga och öppna i sitt uppsåt. Han har missuppfattat mig när han tolkar att jag vill ha vad han kallar för minimibemanning på våra särskilda boenden. Först och främst behöver vi ställa höga kvalitetskrav på vår äldreomsorg. Här uppfattar jag det inte som att det finns någon avvikande syn hos något av fullmäktiges partier, förutom att oppositionen av någon anledning vill att ett fåtal av våra boenden ska omfattas av högre och mer specifika krav. Utefter kvalitetskrav och lagar måste sedan de enskilda boendena - privata som offentligt drivna se till att de har rätt bemanning för att lösa uppgiften. Rätt bemanning är inte samma sak som minimibemanning. Däremot har vi stora utmaningar både nu och framöver med färre i yrkesverksam ålder som ska ge omsorg till en ökande äldre befolkning. Då är inte att reflexmässigt addera mer folk det första man bör göra för att lösa kvalitetsproblem. Med det inte sagt att det inte kan behöva stärkas upp med vissa kompetenser eller vid vissa tidpunkter.
Till sist vill jag korrigera den missuppfattning Fransson har gällande kvalitetskrav för de upphandlade privata boendena där han verkar tro att enda chansen att sätta kvalitetsnivån är vid upphandlingen. De uppdrag- och kvalitetskrav som ligger till grund för alla särskilda boenden på Gotland kan när som helst justeras, och de nya kraven gäller då överallt. De problem vi har sett bland annat på Attendo på Terra Nova och på vissa av våra egna boenden handlar dock inte om för lågt ställda krav, utan om att boendena inte uppfyller de gällande. Här behöver både socialförvaltningen och socialnämnden fortsätta agera tills efterfrågad kvalitetsnivå uppfylls. Kvalitetskrav är och skall vara lika oavsett utförare.
Johan Malmros (C), Vice ordförande socialnämnden
Svar direkt
Först vill jag tacka Johan Malmros för ett bra svar. Hans beskrivning av de krav han har på våra särskilda boenden, säbon, äldreboenden, visar att han och jag har helt olika syn på vad kvalitet är. Han utgår från en miniminivå där lagar, förordningar och regionens krav ska uppfyllas. Krav som i sina skrivningar är väldigt luddiga och därmed ger ett stort tolkningsutrymme. Jag ser hellre att man utgår från en maxnivå och därefter beräknar en lämplig bemanning som även klarar av oförutsedda händelser.
Malmros har även rätt när han påpekar att regionens uppdrag- och kvalitetskrav får lov att justeras under avtalstiden och därmed gäller direkt även för upphandlade verksamheter. Men de förändringarna jag vill se och som corronakommissionen förordar är inte bara några justeringar och då blir frågan lite mer delikat. Är det möjligt att höja kraven ordentligt, även om det påverkar kostnaden som är avtalad, utan att förändringen ses som ett brott mot upphandlingsförfarandet? Det är ju vad som behövs. Jag är tveksam, och Malmros svar ger mig inte något hopp om att öns äldreomsorg får det lyft som behövs om de borgerliga partierna får fortsätta styra Region Gotland efter valet i september.
Erik Fransson