Debatt
Gustav Juntti, Liberala Nyhetsbyrån, skriver i en krönika på Gotlänningens ledarsida att ”fastighetsmarknaden är öppen och dynamisk.” Det som grumlar glädjen för Juntti är att vi har ett system där fastighetsägarna och hyresgästföreningen förhandlar om hyran. Något som Juntti kallar hyresreglering. Men den avskaffades i början av 70-talet och ersattes av ett förhandlingssystem.
Det har visat sig vara ett hållbart system. Under låg-och högkonjunktur, finanskriser och skatteomläggningar har hyror förhandlats fram.
Syftet med avskaffandet av hyresregleringen var att skapa trygghet och skydda hyresgästerna från oskäliga hyreshöjningar.
Jag håller med om att det är illa att vi har bostadsbrist och bostadsköer. Vi har ju också en stor brist på villor och bostadsrätter.
Om Junttis teori om hur marknaden fungerar stämmer så borde vi inte ha brist på bostadsrätter.
Det är stor efterfrågan på bostadsrätter det borde leda till ett omfattande byggande där priserna sjunker så att de som efterfrågar en bostadsrätt kan få en. Men det är bara i läroböckerna som teorin om tillgång och efterfrågan fungerar.
Marknaden lever inte i en egen bubbla, de spelar på den planhalva politiken anvisar, några exempel:
-Så länge hyresrätten är skattemässigt missgynnad så kommer det att byggas färre hyresrätter.
-När kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter blir det färre hyresrätter.
-När kommunen säljer marken till högstbjudande blir det höga hyror.
-När riksdagen beslutar om rot-avdrag så kommer det att renoveras, byggas om och byggas till i villaområdena.
-När riksdagen beslutar att inte ge rot-avdrag till hyresfastigheter så blir det mindre renoveringar och ombyggnader i hyreshusen.
Vi har en låg fastighetsskatt för att villaägarna inte ska drabbas av ökade kostnader när marknadsvärdet stiger. Villaägarna ska känna sig trygga och inte tvingas bort från sina bostäder.
Motivet för marknadshyror däremot är att rörligheten på hyresmarknaden ska öka, det vill säga hyresgästerna måste röra på sig och lämna plats för andra mera betalningsstarka.
Juntti omsorg om fastighetsägarna är stor. ”Varje krona under marknadspris blir en vinst för boende och en förlust för hyresvärdar” skriver han som om det enda som är viktigt är att öka fastighetsägarnas redan höga vinster.
Men så har också alla länder som har marknadshyror tvingats införa ett system med sociala bostäder, ”social housing”. Det är en ofrånkomlig följd av stora hyreshöjningar.
Det är sorgligt att man låter sig förblindas av en ideologisk övertygelse som aldrig visat sig ha fungerat i verkligheten.