Pinsam omvändelse, Natobas och stor förvirring

Under Aurora 17 var Amerikansk militär på plats och gjorde bland annat luftlandsättning med helikopter på norra Gotland.

Under Aurora 17 var Amerikansk militär på plats och gjorde bland annat luftlandsättning med helikopter på norra Gotland.

Foto: David Skoog/arkiv

Politiska debatter2024-04-09 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Regiondirektören på Gotland har fått backa från beslutet att förvaltningens handlingar blir offentliga efter att arbetsutskottet haft sitt sammanträde. Klokt beslut och en pinsam omvändelse för regiondirektören men också pinsamt för politikerna som tog flera månader på sig att agera. Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) borde ha satt ner foten direkt.

Inga planer på permanenta Natobaser på Gotland säger utrikesministern som ett glidande svar på att ryska nyhetsbyrån Ria Novosti hävdat att Sverige vill bygga en Natobas på Gotland. Ett svar som inte avfärdar frågan utan en Natobas är fortfarande aktuell. Gotland har alltid rönt ett stort militärt intresse för tidigare Sovjetunionen och nu Ryssland. 

Det hänger väl ihop med den reservhamn som krävs på Gotland. Inte bara för försvaret men även för vår gods- och passagerartrafik om något skulle hända med Visby hamn. En segdragen historia som nästan var i hamn när jag lämnade ifrån mig ordförandeskapet på Gotland.

Elevantalet i norra Visby minskar kraftig och det finns olika förklaringar till det. Färre barn föds och färre barnfamiljer flyttar till de bostadsområden som byggts. Det största hindret är Visby flygplats som blockerar en expansion för byggande. Jag närde länge tanken om att flytta flygplatsen till Tofta skjutfält när militären lämnade i början av 2000-talet. En kostsam flytt förmodligen men ett bättre läge för flyget, tyckte jag. Den tanken är nu borta eftersom militären åter är på Tofta skjutfält. Med de planerade bostadsbyggnad i södra Visby så blir det nog att minska på antalet skolor i norra Visby till förmån för södra Visby.

Annars är likheterna med Stockholm slående. Där minskar antalet barnfamiljer radikalt i det centrala Stockholm. Barnfamiljer flyttar till kranskommunerna och färre barn föds vilket sätter hårt press på stockholmspolitikerna att hantera nedläggning av skolor.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har hamnat i blåsväder och nu är det inte oppositionen utan de egna medlemmarna. I frågan om ny könstillhörighetslag och 16-årsgränsen, som han drivit hårt personligen, backar han helt plötsligt och vill låtsas som om han har en annan uppfattning är socialutskottets förslag. 

Stor förvirring och det blir inte bättre av att Socialdemokraterna hymlar i frågan. 16 årsgränsen är en för mig gåta. I alla andra frågor så skall man vara myndig för att få fatta egna beslut men när det gäller könsbyte så skall man vara 16 år och bestämma själv. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de enda vinnarna i denna fråga.

Björn Jansson (S), fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.