Debatt
Jag var redan under Kalla kriget en förespråkare för att handel mellan länder gjorde det svårare att starta krig. I grunden är jag ännu för det systemet, men med vissa invändningar i dag. Handel är ett bra motmedel mot krig, EU är ett paradexempel på det. Men att göra handeln beroende av diktatoriska stormakter som Kina eller Saudiarabien kan vara farligt.
Den 2 november var det ett reportage i GT om Kinas ambassadör i Sverige där han är missnöjd med att de kinesiska företagen Huawei och ZTE inte får vara med och utveckla 5G-nätet i Sverige och hotar med att Kina kan straffa Ericsson i Kina för det.
Det finns bevis för att främst Huawei har lagt spionappar i sina telefoner vilka i värsta fall kan innebära att de kommer över känsliga uppgifter. Europa har under de senaste decennierna tävlat i att komma in på den stora och växande kinesiska marknaden. Kinesiska företag har under tiden köpt många europeiska bolag. I Sverige är både Volvo och SAAB under kinesisk kontroll. Många stater i Afrika är i dag helt beroende av Kina. Med det blir det allt svårare att kritisera det kinesiska systemet utan att det drabbar företag och anställda. Den kinesiske ambassadören i Sverige är medveten om det och har flera gånger både kritiserat och hotat Sverige när det framförts kritik mot Kina. SVT hotades när man gjorde satir om Kina och för att Sverige kräver att den svenske medborgaren Gui Minhai som kidnappades i Thailand, fördes till Kina och dömdes till tio år på fabricerade bevis.
Att Ryssland försökte påverka det förra valet i USA genom Internet är nästan alla eniga om utom Putin. Och det är genom cyber som framtidens ”krig” kommer att föras. Genom att göra olika länder beroende av stormakter kan man på så sätt också påverka deras politik. Ta förbudet mot kärnvapen som många länder skrivit på, men inte Sverige. Vi är beroende av amerikansk teknologi för vårt försvar och då vågar Sverige inte skriva under.
Ganska enkelt kan en främmande makt lamslå ett modernt samhälle genom att bara klippa några kablar. Därför är det märkligt att Sverige lägger miljarder på ett försvar som i mycket liknar Andra världskriget, men betydligt mindre på civilförsvaret och mot cyberattacker.
Isaac Asimov skrev sciencefiktionserien Stiftelsen på 1940-talet om hur en planet gradvis tog över hela universum i olika steg. Göra andra beroende av dem för att med påtryckningar sedan ta över helt, De böckerna borde dagens politiker läsa. Kinas ledare verkar ha läst dem.