Provocerande påståenden från högermajoriteten


Medan ökade resurser till välfärden anses öka på inflationen ser högerpartierna inga problem med höjda avdrag till medel och höginkomsttagare. Vilket krönikören anser vara provocerande.
På bilden: Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).

Medan ökade resurser till välfärden anses öka på inflationen ser högerpartierna inga problem med höjda avdrag till medel och höginkomsttagare. Vilket krönikören anser vara provocerande. På bilden: Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politiska debatter2024-01-20 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Nyligen kom de efterlängtade inflationssiffrorna som visar att inflationen nu sjunker tillbaka. Detta enligt ett av måtten, KPIF. Det finns nämligen nästan lika många bokstäver att sätta efter KPI som det fanns grupperingar inom de kommunistiska celldelande rörelserna på 60-talet. Bara att välja och vraka beroende på vad man vill visa. 

Enligt den mätning som nu kom var inflationen 2,3 procent. Bra nära Riksbankens mål om 2 procent. I KPIF räknar man bort effekterna av myndigheternas egna beslut. Däribland effekterna av räntan. Tar man med det i beräkningarna landar inflationen istället på 4,4 procent. Den enskilt största faktorn som driver inflationen idag är alltså Riksbanken självt genom räntehöjningarna som drabbat bolånetagarna. 2,2 procent av inflationen berodde på Riksbanken och storbankerna. 

Bankerna som under första halvåret 2023 hade vinster på 79 miljarder(!) för årets första sex månader. Det är mer än hela försvarsbudgeten år 2022. 

När man bara har en hammare så ser alla problem ut som en spik. Riksbanken har under denna ekonomiska kris varit synnerligen illa rustad att bekämpa inflationen. Räntevapnet är synnerligen trubbigt för att påverka den utbudschock som drabbat världsekonomin och drivit upp priserna på energi vilket fått följdverkningar i hela produktionskedjorna. 

Vid sidan av de externa prischocker som drabbat ekonomin har företagen passat på att sko sig på situationen. Internationella valutafonden har vid granskning av inflationen i Europa pekat ut företagens övervinster som en mer bidragande orsak till inflationen än Rysslands invasion av Ukraina. 

Klyftorna växer i Sverige. De rikaste har klarat sig väl genom krisen och efterfrågan på lyxbilar, på klockor från Rolex och på bord på de lyxigaste restaurangerna har ökat medan vanliga barnfamiljer och pensionärer fått dra åt svångremmen rejält. De fem rikaste personerna i Sverige äger i dag mer än vad 5 miljoner svenskar gör tillsammans. 

Därför blir det extra provocerande när den borgerliga majoriteten i riksdagen anser att satsningar på välfärden är inflationsdrivande medan höjda avdrag för städhjälp och renovering av lyxhus i utlandet anses vara god politik. När region efter region nu får lägga varsel på undersköterskor, sjuksköterskor och läkare medan vårdköerna växer kan de med allra tjockast plånbok se fram emot ytterligare ett framgångsrikt år där förmögenheterna kan växa obehindrat medan skolelever tappar sitt stöd, förskolebarnen får spendera dagarna i lite större grupper och där patienten i behov av vård får vänta lite längre.

Så kan krispolitik också se ut. Sverige kan bättre än så. 

Filip Reinhag (S)

Regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.