Ramstedt: "Känner inte igen Franssons beskrivning"

Politiska debatter2020-11-24 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Jag känner inte igen mig i verklighetsbeskrivningen på ledarplats i lördagens GT 21/11. Erik Franssons skriver att det inte är vetenskapligt bevisat att munskydd minskar spridning av coronaviruset. Han nämner en dansk studie, en finsk utredning och så Kungliga vetenskapsakademins, KVA, rapport: ”Orsaken till att KVA rekommenderar (munskydd) är att de inte hittar några vetenskapliga bevis för att munskydd försämrar smittspridning eller skadar användaren. Inte att munskydd ger ett så mycket bättre skydd.”

Kungliga vetenskapsakademin, KVA, publicerade 19 november en rapport om munskydd och ventilation, som sammanfattar det aktuella kunskapsläget inom forskningen. Smitta kan ske luftburet och det kan spela en särskilt stor roll vintertid när fler vistas längre tid i dåligt ventilerade lokaler, skriver KVA och sammanfattar: ”Slutsatsen … är att god ventilation med luftutbyte och användning av munskydd är viktiga åtgärder för att minska smittspridningen i inomhusmiljöer. Detta gäller även för kollektivtrafiken.” Det är inte vad Erik Fransson skriver.

Jag vänder mig också emot den värdegrund som kommer till uttryck i ledaren. ”…det finns inget hinder för någon….alla ni som vill använda munskydd. Gör det, …om ni mår bättre och känner er säkrare…”

Samma dag som Erik Franssons ledare publiceras, lördag 21 november, påpekar Mona Holmqvist, professor i utbildningsvetenskap vid Malmö universitet i en debattartikel i Svenska Dagbladet att det i Sverige har blivit så att den som bär munskydd anses vara rädd – och betraktas därmed som svag. ”Argumentationen i andra länder handlar om att det också är de unga, starka och friska, som drabbas i så liten grad att de ofta inte ens märker att de är infekterade, som ska visa solidaritet och hålla sina eventuella viruspartiklar hos sig själva genom att använda munskydd. … Det främsta argumentet är: ditt munskydd hjälper till att skydda dem runt omkring dig.” skriver Mona Holmqvist.

Jag sammanfattar: 
• Munskydd innebär ett visst skydd och kan bidra till minskad smittspridning av cov-sars-2, till en låg kostnad och utan risk för dess bärare. 
• Vi bör göra bärandet av munskydd till en gemensam solidaritetshandling: ”Jag kan vara smittad utan att veta om det, därför bär jag det för att skydda andra.”

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.