Hur oberoende är Fransson på Gotlands Folkblad?

Politiska debatter2022-02-23 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Först vill vi tacka Fransson för att han likt Bofride visar intresse för debatt - något vi inte kan anklaga öns nedskärningspartier för.

Fransson vill slå oss på fingrarna med att vi inte är bekanta med hans syn på överskottsmål och nedskärningar. Om vi missuppfattat honom kan det bero på att vad han skriver är högst motsägelsefullt. Han understryker även sin ledarsidas socialdemokratiska oberoende. 

Vi undrar stilla - okunniga som vi är - hur oberoende är Fransson? Snälla hjälp oss att förstå!

Motsätter sig Fransson överskottsmålet?

Motsätter sig Fransson (i sådana fall) även det gigantiska nedskärningspaket som hans partikamrater genomdrev tillsammans med V och Mp under förra mandatperioden?

Trots att vi skrivit det flera gånger frågar Fransson, likt ett eko av Bofride, vad vi Socialister vill. Låt oss upprepa det ännu en gång: 

Främst av allt ställer vi kravet att alla nedskärningar av välfärden skall stoppas. Detta är steg 1. Om Fransson tvivlar på betydelsen av detta kan han gott fråga personalen - som i över två år gått på knäna under pandemin - vad fortsatta nedskärningar betyder för dem.

Efter steg 1 följer steg 2: att städa kommunen från svågerpolitik, hittepåtjänster, galet höga politikerlöner, fallskärmar, skrytprojekt och annat. Vi menar att detta får demokratin att ruttna inifrån! 

När steg 1 och 2 genomförts och välfärdsarbetarna fått andrum från nedskärningar och resurser frigjorts, är steg 3 är att rusta upp välfärdssektorerna. Den listan kan göras lång. Förutom det uppenbara i välfärdsarbetarnas arbetsvillkor, löner, anställningsformer och arbetsmiljö vill vi bland annat se avgiftsfri tandvård och förbättrad kost i regionens verksamheter med mer lokalt producerad mat.

Om Fransson nu visar sig vara så oberoende som han vill få det att låta kan vi redan nu ställa följdfrågan om han kanske inte borde byta parti? Ett alternativ finns nämligen nu på ön.

Socialisterna – Välfärdspartiet Gotland

Johannes Regell, Malin Jacbosson, Julia Levin, Anders Jacobsson och Hannes Ebegård

Svardirekt

Ett snabbt svar på Socialisterna – Välfärdspartiets, SvP, fråga är att jag inte ser tvåprocentsmålet som viktigt men att jag gärna ser en budget i balans med några miljoner outnyttjade för eventuella överraskningar. Det sparpaket som genomfördes förra mandatperioden var tvunget utifrån det underskott som blev för 2015. Det var en liknande situation i Västervik 2011 där SvP istället för åtgärdsprogram ansåg att dåvarande finansminister Anders Borg skulle öppna plånboken. En syn på budgetarbetet i Västerviks kommuns som de andra partierna i Västervik förstod var orealistisk och direkt skadlig.

Att en ledarsida är oberoende innebär att varken parti, S i mitt fall, eller nyhetsredaktion/tidningsledning har inflytande över innehållet på sidan.

När det gäller SvP:s egna förslag blir jag inte förvånad, då politiken känns igen från Västervik. Välfärden ska överösas med pengar som inte finns, det ska införas ett autoritärt förhållningssätt till de uppgifter som förvaltningarna i dag har fullt ansvar för och det ska slutligen ösas ännu mer pengar över välfärd och medborgare. 

Jag stannar där, då vissa påståenden i texten ovan inte ens kan besvaras utan att man hamnar i en nonsensdiskussion av fiktiva påståenden som är så absurda att de inte ens kan motbevisas.

Därmed var debatten kring min ledare "Dags för borgarna att börja hamstra valium" avslutad och de flesta borgarna förstår nog nu vad jag menade med den rubriken.

Erik Fransson

Gotlands Folkblad

Debattartiklarna är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.