Sakliga argument gynnar det politiska klimatet

Politiska debatter2020-09-30 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Svar på Meit Fohlins krönika i GT den 26/9

 Vi är några stycken på den här ön som är intresserade av politik och följer den politiska debatten. 

Åtminstone jag förväntar mig en bra nivå på företrädarna från samtliga politiska partier och att de för fram sakliga argument och synpunkter som gynnar det politiska klimatet på Gotland. 

Just därför ställer jag mig frågande till Meit Fohlins text i GT den 26/9, där hon skriver att Centerpartiet inte vill ha några skolor på landsbygden. 

Vad baserar du ditt påstående på?

Och en fråga till – vad har ditt parti gjort under de åren ni styrt för att undvika eventuell nedläggning av skolor?

 Magnus Bergström, Visby

Svardirekt

Det är glädjande att det finns att stort engagemang runt om på Gotland för politik och att det är många som följer den politiska debatten. Magnus Bergström, till vardags politisk sekreterare åt Centerpartiet, ställer i dag några frågor till mig. Han förväntar sig en bra nivå och sakliga argument från oss politiska företrädare. Fråga till mig är vad jag baserar påståendet, att Centern inte vill ha skolor på landsbygden, på. Det jag menar, och som jag tror framgår i min krönika, är att Centern allt som oftast för fram att det går väldigt dåligt för Region Gotland. Som ett led i det har Centern lagt ett uppdrag om att se över skolorganisationen på ön med intentionen att minska kostnaderna i förskola och skola. Jag menar att ett sådant uppdrag, som tar sin utgångspunkt i just organisationen, ganska självklart skulle landa just här - i förslag om nedläggning av skolor. Av det jag läser och hör från den centerpartistiska ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Stefan Nypelius, förstår jag det som att det, åtminstone i delar, är den väg han vill gå.

Vidare frågar Magnus Bergström vad mitt parti har gjort för att skolor inte ska läggas ner. Jag satt själv i nämnden sist vi hade liknande stora och omfattande förslag på bordet. Då slutade det med att vi lade ner (endast) en, Hogrän skola. Samtidigt var jag och mitt parti ytterst ansvariga för beslutet som togs 2015 om tre års besparingar för Region Gotland och barn- och utbildningsnämnden. Den 26/9 gick det att i den här tidningen läsa att vi också lyckats spara 110 miljoner på förskola och skola sedan dess. Varje år har hårt arbete gjorts i alla delar av verksamheten. Det har varit tufft att stå upp för besparingarna, men de var viktiga att genomföra, för att närma oss kostnader i jämförbara kommuner, som ett led i arbetet för en långsiktigt hållbar ekonomi. Samtidigt har vår utgångspunkt hela tiden varit en skolorganisation för hela Gotland. Varje år kommer förslag från ekonomer i förvaltningen om att lägga ner Öja, Kräklingbo och Fårösund för att det är en enkel lösning. Varje år har vi också plockat bort förslaget för att vi politiskt vill något annat. Ett sätt att ta ansvar för en stabil skolorganisation var att ta fram Serviceutbudsstrategin. Det är viktigt med en bas, en grund, för offentlig service och verksamhet, som gotlänningar vet att den gäller över tid. Vi har också, hela tiden, prioriterat att de minsta barnen har nära till en skola eller förskola.

Meit Fohlin (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Debattinläggen är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribenternas egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.