Regeringens politik är dess svaghet

Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).

Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).

Foto: Tim Aro/TT

Politiska debatter2023-06-08 09:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Mats Linder skriver i GA att han förstår inte varför den SD-styrda regeringen får så dåliga siffror när S får så höga, trots att S inte gjort så värst mycket för att förtjäna dem. Har Linder missat att en majoritet av svenskarna är emot att ett främlingsfientligt parti som SD ska ha ett stort inflytande på regeringen? L har redan gjort den smärtsamma upplevelsen och efter uppmärksammade avhopp, är bars en spillra ”rättrogna” kvar. 

Har Linder också missat att SD:s kontroversiella förslag om bland annat angiverilagen har fått bibliotekarier, vårdpersonal och nu senast friskolorna att reagera mot att tvingas bli angivare? 

Den tänkta lagen får många att osökt tänka på hur Anne Frank med familj, angavs 1944. Detta av medborgare som bara följde lagen. Eller för den delen att lagen osökt får en koppling till avsomnade DDR:s angiverisystem.

Tidöpartiernas snabba och enkla löften om kraftigt sänkta bränslepriser, som bara blev en tummetott, bidrar naturligtvis också. Eller högkostnadsskyddet, som Ebba Busch högtidligt skulle vara genomfört till jul. Det blev förvisso en del återbetalning, men på ett annat sätt och långt senare. I veckan kom det sista av det, nästan sex månader senare. Jag vill också minnas att det fanns något löfte om ny kärnkraft på 100 dagar, men det måste ha varit en skröna. Inte ens så dåligt valfläsk kan regeringen ha kommit på.

Brottsligheten skulle genast bekämpas och regeringen gör säkert så gott de kan. Men även de har insett att det inte är så enkelt att vända den skutan. Speciellt inte som regeringen och SD pratar om att en tolvåring ska vara straffmyndig. Att avsätta kraftiga resurser till skolor, fritidsaktiviteter, förorter och jobbskapande i problemområden, verkar däremot ligga långt bort i planeringen. Däremot är de inte främmande för att utvisa hela familjer om ett av barnen begår ett allvarligt brott.

Jag kan också le lite snett när jag ser vår moderate riksdagsledamot Jesper Skalberg slå sig för bröstet över de nya elkablarna. Speciellt när det var den förra regeringen som gav i uppdrag att undersöka detta. Skalberg var inte ens i riksdagen då. Skalberg har tvärtom varit väldigt tyst när det gäller gotlandsfrågor. De kraftigt höjda biljettpriserna har inte varit prio ett i hans uppdrag. 

Mats Linder förstår inte varför den SD-styrda regeringen får så låga opinionssiffror. Det gör jag.

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.