Krönika
Vill du att kommunistpartiet i Kina ska kunna läsa din patientjournal?
För några år sedan blåste en skandal upp. Det handlade om att Transportstyrelsen upphandlat och outsourcat sina IT-system till utländska företag och om hanteringen av skyddsvärt material. Det resulterade i avgångskrav och misstroende mot ansvariga ministrar.
Sedan dess har satsningar på totalförsvaret och ett mer omfattande systematiskt arbete med informationsklassning och IT-säkerhet genomförts i offentlig sektor. Skyddsvärd information har under för lång tid varit alltför lättillgänglig för främmande makt. Men trots ansträngningarna finns stora luckor.
Nyligen kunde vi ta del av nyheten att ett kinesiskt bolag, Tencent, med nära koppling till kommunistpartiet och delägt av den kinesiska staten köpt in sig i nätläkarbolaget doktor.se som erbjuder digitala vårdbesök i hela landet. Nyheten resulterade i förvånansvärt lite uppmärksamhet och diskussion kring skyddsvärd information, personlig integritet och patientdata.
För några år sedan kunde journalister avslöja att patientdata och journaler låg oskyddade på utländska servrar efter att Region Stockholm outsourcat 1177. Då kunde vem som helst med lite datakunskap läsa journaler och patientdata.
SÄPO redogör årligen i sin årsbok övergripande för den påverkan och hotbild som riktas mot Sverige och svenska intressen. Cyberattacker och IT-angrepp pekas i årsboken ut som omfattande och ökande hot mot Sverige. Hur vi skyddar det som är skyddsvärt är en omfattande och komplex frågeställning och i en alltmer digitaliserad värld behöver arbetet intensifieras. Vi lägger årligen stora resurser på att skydda oss från att viktig information inte hamnar i fel händer.
De borgerliga privatiseringsexperimenten i sjukvården har nu visat sig utgöra en allvarlig lucka när dina patientuppgifter kan riskera hamna i Kina hos den kinesiska staten genom att kinesiska företag köper in sig i vårdbolag som agerar på den svenska marknaden.
Det är uppenbart att det krävs en diskussion om vem som ska få äga och driva vård i Sverige och på Gotland. Patientintegriteten och patientsäkerheten får inte äventyras. Som patient ska du kunna känna dig trygg i att känsliga uppgifter om dig hanteras korrekt och inte hamnar i orätta händer. Det ointresse att diskutera denna fråga som de borgerliga partierna uppvisar är oroväckande.
När omsorgen om de privata bolagen och omhuldandet av fortsatta privatiseringar av svensk sjukvård visar sig trumfa omsorgen om patienterna visar det tydligt vems intressen man företräder. Min absoluta åsikt är att kinesiska staten inte ska ha minsta möjlighet att snoka i din patientjournal.
Filip Reinhag (S), oppositionsråd