Klassisk killgissning när man utvärderar Almedalsveckan

Politiska frågor2022-03-03 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Hanna Westerén skrev en bubblande glad krönika 8:e februari att vi antagligen är igenom pandemin och att vi börjar leva igen på ett nästan normalt sätt igen. Jag är lika glad och håller med till 100 procent. Lite längre ner så skriver Hanna att hon är ett stort fan av Almedalsveckan och konstigt vore väl det annars. Det är politikernas stora årliga personalfest i riket på vår hemmaplan vilket gynnar Hanna, mig, Eva, Thomsson och alla politikerna på ön med flera. Inte konstigt att öns politiker gladeligen skjuter till skattebetalarnas pengar till deras egen fest. 

Utan att ha fakta på bordet vad det egentligen ger Gotland så blir det en klassisk killgissning där alla inte är helt opartiska. Ofta lindar man in allt och säga att den är viktig för demokratin i Sverige och PR värdet. Detta är högst oklart vilket PR värde det har om det nu har något värde alls då det finns både plus och minus här. Frågan blir varför småföretagare utanför ringmuren skall betala för detta som år efter år drabbar dem negativt. PR värdet nämns ofta som viktigt för ön vilket både ger ros och ris och tar eventuellt ut varandra. De senaste tio åren tillhör sommar Gotland de regioner med sämst utveckling vilket säger något om PR värdet. (Tillväxtverkets siffror över gästnätter 2010–2019) 

Hanna skriver att det finns de som hävdar att Gotland klarar sig fint utan Almedalsveckan och jag är absolut en av dessa. Däremot Visby innerstad skulle tappa lite men inte så mycket då boendet fylls på fast till normala priser. Jag är inte emot att den ligger i Visby men jag tycker det är oansvarigt att vi landsbygds företagare skall behöva stå för notan 2 gånger då det försvinner en högsäsongs vecka av sex. När även Medeltidsveckan gör samma intrång så försvinner 1/3 av högsäsongens sex veckor. 

2021 slog landsbygden alla tidigare rekord under vecka 27 tack vare att Almedalsveckan ställdes in. Vore det inte smakligt om man analyserade vad politikernas stora branschfest ger Gotland i sin helhet. Att alla innanför muren är vinnare denna vecka vet vi men hur ser det ut på totalen? Klarar besöksnäringsfabriken överhuvudtaget taget så stora arrangemang under högsäsong utan kraftiga produktionsstörningar? 

Det är dags att sluta upp och gissa och i stället ta fram riktiga fakta vilket finns efter att både Almedals- och Medeltidsveckan ställts in. Arrangemangen är bra men det skall tillföra nya gästnätter till hela ön inte bara ta från de fattiga landsbygdens och ge de redan rika i innerstaden en annan besökare. Flytta Almedalsveckan till veckan innan midsommar så får politikerna gå på semester till midsommar och Medeltidsveckan till vecka 34, då får vi effekt på säsongs förlängningen på riktigt. Se samtidigt till att de kommer in mer kapital till dessa veckor till exempel att företagarna avsatte 10 procent av sin extra omsättning dessa veckor till förmån för veckornas utveckling som också är Gotlands utveckling. Våra företag skulle absolut ställa upp på detta. 

Jag är inte emot Almedalsveckan eller Medeltidsveckan, men det sätter käppar i hjulet för 95 procent av allt utanför Visby när de ligger där de ligger. Kapaciteterna på boende och transporter gör att man går i taket och hela ön får produktionsstörningar under veckorna 27 och 32. Det är ett svårt ämne då politiker bestämmer och det är jäviga allihop. Journalisterna har julafton varje Almedalsvecka så de har ett eget intresse och majoriteten av de som sitter i grupper kring besöksnäringen har eller har genom åren varit förankrade i Visby innerstad. 

Men en opartisk utredning skulle ge oss svart på vitt vilket nu är ganska enkelt tack vare Covid-19.

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.