Krönika
Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Med det sagt finns mycket kvar att göra. Fortfarande tjänar män nära fyra miljoner mer i livslön än kvinnor. Föräldraledigt betyder i praktiken mammaledigt. Femton kvinnor mördas varje år av en man de har haft en relation med. Långt många fler utsätts för våld och den farligaste platsen för en kvinna är alltid det egna hemmet.
I samband med internationella kvinnodagen 8 mars tävlar både politiker, företag och organisationer om att lyfta kvinnors rättigheter. En del har den dåliga smaken att gratulera hälften av befolkningen, som om ojämställdhet vore något att fira.
Uppmärksamheten varar varje år i ungefär en vecka. Sedan fortsätter bristerna att puttra på till nästa mars.
Jämställdhetsfrågan bärs alltid upp av kvinnor. De deltar i möten, skriver planer, pekar på orättvisor och tar helhetsansvar för arbetet. Ett tungt lass att dra. Ibland kan det dyka upp en eller två män på jämställdhetskonferenser, men då handlar det oftast om personer i chefsposition.
Forskning visar att alla vinner på jämställdhet och det finns bra verktyg att använda för att hålla koll. Jämställdhetsintegrering är ett exempel som flera myndigheter jobbar med. Det betyder att ett jämställdhetsperspektiv ska tas hänsyn till i all politik som påverkar människors villkor. Målet är att alla kvinnor och män, flickor och pojkar kan leva jämställda liv. En annan viktig del är makt. Fler kvinnor behövs i bolagsstyrelser, som chefer och i politiken. Signalvärdet av det är enormt. Småtjejer måste få se att även de kan drömma stort och brett. Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson visar nu vägen. Det är historiskt att det högsta glastaket i Sverige äntligen är krossat, men det räcker inte.
Jämställdhet måste sluta vara en kvinnofråga därför att den berör hela befolkningen. Män får börja ta sitt ansvar, för även de drar nytta av ett jämställt samhälle. Den amerikanske juristen Ruth Bader Ginsburg använde en listig metod för att få fler män intresserade av jämställdhet. Hon drev medvetet fall där män var könsdiskriminerade. En rejäl ögonöppnare för många män att även de kan drabbas.
Ge kvinnor ledigt nästa år från det enträgna jämställdhetsarbetet. Kvinnodagen har alltid lidit av stor mansbrist och det är dags för förändring. Inte minst för representationens skull. Tänk er kommande 8 mars med enbart män som lyfter jämställdhetsfrågan. Vilken ovanlig syn och spännande dag att ser fram emot!