Friberg Hansson: "Var tredje vecka dödas en kvinna"

Politiska frågor2020-12-04 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Att det är ett annorlunda år i år har vi både upplevt och hört många säga. Pandemin innebär för en del av oss stora förändringar med hemarbete, isolering, beställning av matvaror istället för fysisk handel i butiken och avstånd till all släkt och vänner som vi inte delar bostad med. Tyvärr för också pandemin med sig att allt fler kvinnor utsätts för våld i hemmet. Hemmet som för alla borde vara en fristad där vi kan slappna av och vara trygga blir för många ett ställe där det förekommer både psykiskt och fysiskt våld.

Kommunerna har sedan många år ett särskilt lagstadgat ansvar och skyldighet att tillgodose våldsutsatta kvinnor och barns behov av stöd och hjälp. Regeringen har också gett i uppdrag till jämställdhetsmyndigheten att identifiera och utveckla effektiva arbetssätt för kommuner att informera om och komma i kontakt med våldsutsatta. 

Det är mycket som behöver göras för att komma till rätta med mäns våld mot kvinnor där inte sällan också barn tvingas bevittna våldet mot sin mamma. Socialdemokraterna tog på sin kongress 2017 beslutet att vi ska ha en nollvision mot mäns våld mot kvinnor, något annat är inte acceptabelt.

I Sverige är våld mot kvinnor självklart ett brott men så ser det inte ut i alla delar av världen. Tyvärr är det uppenbart att mäns våld mot kvinnor ändå inte tas på samma allvar som mäns våld mot andra män. Våldet mot kvinnor är normaliserat så till den grad att var tredje vecka i Sverige dödas en kvinna av en man hon har eller har haft en kärleksrelation med, året runt. Under första halvåret 2020 anmäldes nära 19 000 fall av misshandel mot kvinnor och flickor och då är också mörkertalet stort. I en granskning av Aftonbladet för en tid sedan kunde vi läsa att mer än 800 kvinnor lever gömda och i skräck för deras tidigare partner. 

På Gotland ville inte den styrande alliansen budgetera några pengar till arbetet men duktiga tjänstemän arbetar ändå så mycket de kan med problemet. Frågan är om arbetet blir tillräckligt utan budgeterade pengar.

De konservativa partier som vill förebygga våldet mot kvinnor vill ha fler kameror på stan, fler trygghetspoliser och utvisningsbeslut för invandrare. Hur ska detta hjälpa kvinnorna i hemmet?

Vi S-kvinnor vill att regeringen ser över straffskalorna för mäns våld mot kvinnor och ökar dem så de står i proportion till handlingen. Vi vill också utöka samarbetet mellan polis och kommunala hyresvärdar för att lättare kunna identifiera våld i hemmet. Dessutom måste kunskapen höjas hos såväl ungdomar som äldre för att på riktigt kunna prata om patriarkala strukturer. Alla kvinnor och barn ska kunna vara trygga i sina hem.

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.