Nej det kan vi inte göra enligt försvaret

Försvaret säger nej till vindkraft.

Försvaret säger nej till vindkraft.

Foto: Lars Westerlund

Politiska frågor2024-12-10 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

För många år sedan satt jag med i en politisk nämnd. När det kom upp frågor om Fårösund satt en moderat ledamot och sa varje gång. ”Nej det kan vi inte göra för det tycker nog inte översten (på KA3) om”.

Häromdagen tänkte jag på det efter att försvaret sagt nej till nästan alla vindkraftsparker i Östersjön. Regeringen sa direkt efter också nej. Undrar om de tänkte som den moderata ledamoten på Gotland? Mer troligt är att de fick vatten på sin kvarn (sic) när de med försvaret i ryggen, kunde säga nej och fortsätta sina drömmar om nya kärnkraftverk.

Man kan tycka att det är konstigt att svensk försvarsteknologi är så mycket sämre än polska tyska och danska motsvarigheter, som anlägger vindkraftsparker i Östersjön med sensorer. Även solkraft och blanka plåttak kan störa militära anläggningar om de ligger för nära dem, anser försvaret.

Nu är nog inte svensk försvarsteknologi så usel som försvaret själva vill hävda. Flera kunniga organ har hävdat att det visst går att placera sensorer vid kärnkraftsparkerna. Senast i raden är försvarskoncernen SAAB som tillverkar de sensorer, som Försvarsmakten hänvisar till inte skulle fungerar.

“Våra sensorer kan hantera den här typen av vindkraftverk” säger SAABs vd Micael Johansson.

Man kan då undra varför försvaret envisas med att säga nej?

Regeringen fortsätter att bevisa att de enbart gynnar de med pengar. Från 1 juli nästa år ska högkostnadsskyddet för medicin höjas, låt vara med några hundralappar. För den som är sjuk och som redan lever på marginalen kan det ändå bli besvärligt. Regeringen säger helt öppet att de behöver förstärka budgeten och då gör de det genom att åter slå mot de sämst ställda.

Det finns andra alternativ. Bland annat skattefrihet upp till 150 000 på ISK-kontot (Från 2026 är det 300 000 som gäller), som regeringen har föreslagit, kunde man pausat. För det ger den som redan har gott om pengar ännu mer att röra sig med. Men det kommer inte ifråga i Kristersson SD-styrda regering. Att SD är med på det tåget förvånar inte. De är och förblir ett parti som befinner sig långt ut till höger.

På ett sätt är det bra att regeringen öppet visar sina kort. Det kan kanske få osäkra väljare att fundera en extra gång innan de lägger sin röst på något av högerpartierna nästa gång. På ett annat sätt är det dåligt för det är de sämst ställda som får betala regeringens kalas för oss som har pengar på ISK.

Ronnie G Lundin, oberoende skribent 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.