Krönika
Ulf Kristersson var stolt som en tupp när han i måndags presenterade regeringens nominering till nästa svenska EU-kommissionär för perioden 2024–2029. Dramaturgin var noga uttänkt. Först skulle statsministern själv prata allmänna EU-frågor med allt ljus på sig. Till sist lämnade han beskedet att kandidaten var Jessika Roswall och hon fick kliva fram på scen. Jessika vem…? Precis så. Det är få, till och med bland hennes politiska kollegor i riksdagen, som känner till namn och ministerportfölj.
Ändå skröt Kristersson som om han stod bredvid självaste Ursula von der Leyen: ”Jessika Roswall har lång erfarenhet av att jobba med EU-frågor, i riksdagens EU-nämnd och som Sveriges EU-minister. Hon har varit central i arbetet med det framgångsrika svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd under 2023 och har ett brett kontaktnät i EU.”
Erfarenheten duger säkert gott och det finns ingen anledning att i nuläget tvivla att på att Roswall kommer klara av uppdraget. Frågan blir i stället hur nomineringen kommer gynna svenska folkets engagemang för och kännedom om EU.
EU-parlamentariker och EU-kommissionärer kämpar hårt för att synas mer. Men svensk media är rätt ointresserade. EU-systemet är också väldigt komplext och svårnavigerat. Politiska reformer tar åratal att baxa igenom. Det är en utmaning att förklara vad som händer i Bryssel. En plats som känns väldigt långt bort trots att en stor del av EU-frågorna har bäring på svenskarnas vardag.
EU blir bara aktuellt några veckor vart femte år inför valet till EU-parlamentet. Men inte ens då bryr sig väljarna särskilt mycket. Valdeltagandet sjönk dessutom i årets val jämfört med 2019. Bara drygt hälften av de röstberättigade orkade ta sig till vallokalen. Det är usla siffror i en fungerande demokrati som Sverige. Just därför måste EU-politiken och dess företrädare bli kändare.
En mätning från Aftonbladet/Demoskop visar att mer än hälften av svenska folket inte vet vem Jessika Roswall är. Även om politik handlar om sakfrågor krävs det också igenkänning. Nuvarande kommissionär Ylva Johansson har i alla fall varit en offentlig person i över 30 år. Roswall knappt alls.
EU förtjänar mer stjärnglans. Det skulle gynna väljarna och EU-politiken. Frågan är om Roswall kommer kunna leva upp till den biten.
Joanna Abrahamsson, oberoende skribent