Den nationella säkerhetsrådgivaren utgör en säkerhetsrisk

Den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm som glömmer hemligstämplade dokument lite var stans.

Den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm som glömmer hemligstämplade dokument lite var stans.

Foto: Judit Nilsson / SvD / TT

Politiska processen2025-01-12 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen skall införa en regiongranskningsfunktion. Regionerna skall få hjälp med effektivisering av verksamheten och ges besked om hur det skall skötas. Det tyder på liten tilltro till det kommunala självstyret och raka vägen till ett förstatligande av sjukvården som Kristdemokraterna vill se.

Det är lätt att glömma, men i ansvarsställning så krävs ett större ansvar när man hanterar känsligt material. Statsministerns säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm verkar vara väldigt glömsk. Undrar hur det är privat? Han har troligen en timer som slår av kaffebryggaren eller spisen efter 15 minuter och massa andra hjälpmedel för att få sin vardag att fungera. 

I början av 1979 ansvarade jag för en utbildning på Tofta Strandpensionat för nya SSU medlemmar. På kvällen fann jag ett valprogram på en hatthylla. Centerpartiet på Gotland hade under dagen genomgång av partiets valfrågor inför 1979 års val. 

Det var en intressant läsning där jag memorerade de viktigaste punkterna och lät dokumentet ligga kvar. Kort därefter ringde den som glömt och efterlyste sitt hemliga dokument via receptionen. Vi hade ingen speciell nytta av innehållet inför valet men det var onekligen intressant att få ta del av valprogrammet innan det spikades. 

Trump vill införliva Grönland med USA. Det är mer allvarligt nu är för 6 år sedan. I grunden tror jag det handlar om att sätta press på den danska regeringen för att få placera fler militärer och mer militär utrustning på Grönland av strategiska skäl. Det finns även viktiga mineraler och olja som inte exploaterats. Nu är det väl bara en tidsfråga innan Gotland kommer in på önskelistan över viktiga utposter.

Kjell-Olof Feldt har avlidit. Minns hur tydligt han argumenterade i valrörelsen 1982 när partiet gick till val på ”Framtid för Sverige”. Jag hade stor tilltro till honom under 1980-talet och förstår hans frustration under hans sista år som finansminister. Jag satt i Kommunals stora förhandlingsdelegation våren 1990 innan Feldt avgick. 

Mona Sahlin, ny arbetsmarknadsminister ställdes inför en uppretad delegation som inte vill acceptera regeringens stoppaket för löner, priser och aktieutdelning samt ett tillfälligt strejkförbud. Kommunal och dess ordförande Lillemor Arvidsson vägrade gå med på stoppaketet som övriga LO-ordföranden accepterat. 

Resultatet blev att regeringen fick avgå och Kjell-Olof Feldt lämnade bittert politiken. 

Hela denna process bidrog till att jag lämnade ordförandeskapet för Kommunal på Gotland och valde den politiska banan. Jag ville se helheten före särintresset.

Björn Jansson (S)

Fd Regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.