Krönika
Hur många svenskar inser att avtalet Sverige och USA undertecknade 2023, ett bilateralt militäravtal (DCA), innebär att USA får tillgång till 17 svenska baser. Inte främst Nato. Avtalet reglerar frågor som de amerikanska styrkornas rättsliga status, tillgång till svenska militärbaser och lagring av stridsfordon, ammunition och vapensystem i Sverige, men regeringen vet inte vilken last USA:s flyg eller fartyg innehåller vid storövningar.
Nedrustning har Sverige haft som profilfråga i utrikespolitik ända sedan Östen Undén till Anna Lind. Det fanns en politisk vilja och en kompetens i diplomati, förhandlingar, men också i Totalförsvarets forskningsinstitut.
Alla svenskar som haft tron på demokrati och folkrörelsers röster och inverkan borde läsa Natoutredningen om Nato, Sverige och säkerheten 2016. Där framkommer att begrepp som alliansfrihet och kärnvapen utlämnades i avtal.
Den belyser hur de borgerliga regeringarna från 2009 och Solidaritetsförklaringen med Nato som grund förde Sverige på ett lurigt och tystlåtet sätt in i Nato genom att utlämna nödvändiga uppgifter samt inte göra folkrörelser till remissinstans. En av de få var Svenska freds. Du och jag, alla svenskar är medvetna om att ingen egentlig diskussion uppstod om avtal eller anslutning till Nato och framförallt tystades frågan om neutralitet och kärnvapen.
Det hela började med en Solidaritesförklaring som ledde till ett Samförståndsavtal som Sverige skrev på den 4 september 2014 med Nato om värdlandsstöd. Avtalet skrevs under för Sveriges räkning av dåvarande befälhavare och för Nato av P. Breedlove, general i USA:s flygvapen och Natos högste befälhavare.
Undertecknande skedde under pågående valrörelse tio dagar före allmänt val. Den moderata regeringen hade förankrat det hos den socialdemokratiska oppositionen, men någon större offentlig uppmärksamhet fick det inte.
Avsikten var att avtalet skulle föreläggas riksdagen för beslut i april 2016. Alltså två år senare. Inför detta hade försvarsdepartementet gett ut en promemoria med avtalets text i original, förslag märk väl till författningsförändringar. Promemorian remitterades till 47 instanser, de flesta statliga myndigheter. Inga folkrörelser hade förts upp på remisslistan, vilket har väckt protester.
Processen kring avtalet skulle ge intrycket att det hela skulle röra sig om en administrativ bekräftelse av relativt okontroversiella angelägenheter (vem som skall betala tandläkarräkningen, har man uttryckt det), men det står fullt klart att avtalet innebär en säkerhetspolitisk markering och detta kommer att framgent framföras i kommande debatter i media av en rad kända förespråkare för medlemskap i Nato.
Avtalet innebar att värdlandet Sverige ikläder sig långtgående förpliktelser vad gäller överenskomna militära baseringsområden och militära förflyttningar. Det är mycket hysch, hysch i detta och hemligstämplade dokument. Det pågick en glidning till ett allt närmare förhållande till Nato utan någon tydlig diskussion om det lämpliga i detta. Media tar glatt upp kommande storövningar utan att förklara hur det kommer sig att vi nu är involverade, ett Sverige som ännu är ett neutralt land.
Detta har pågått utan att du eller jag som medborgare förstått vad den borgerliga regeringen har fört in oss i, en uppluckring av svensk neutralitet, sedan Nato anslutning, men framförallt ett USA allenarådande på 17 platser i vårt land.