Debatt
Den 29 november 2024 kommer den av Tidöpartierna framtagna utredningen om Anmälningsplikt för offentligt anställda, även kallad angiverilagen, att presenteras.
Angiverilagen kommer i praktiken innebära att offentligt anställda inom kommuner, regioner och myndigheter blir förpliktigade att anmäla personer de kommit i kontakt med till polisen och migrationsverket om de visar sig att de vistats i Sverige utan tillstånd. Det rör sig ofta om människor i redan mycket utsatta och såbara livssituationer som befinner sig på flykt.
Berörda personer kommer undvika att söka vård för sig eller sina barn även om behovet skulle finnas. Barn skulle tas ur förskola och skola eftersom familjer annars riskerar att bli anmälda och utvisade. Dessa personer skulle isoleras och inte längre kunna åtnjuta de mest grundläggande mänskliga rättigheter som tillfaller dem oavsett juridisk status, nämligen rätten till vård och utbildning. Rättigheter som bland annat framgår av barnkonventionen och är implementerad i svensk lag. Det skuggsamhälle som SD och regeringen säger sig vilja komma åt skulle i själva verket bli större och djupare.
Berörda branschers fackliga förbund har höjt rösten och riktat skarp kritik mot SD och regeringen. Lärarförbundet uppger att 93 procent av lärarna inte har för avsikt att följa en angiverilag. SACO uppmanar regeringen att skrota utredningen om angiveri eftersom den inte hör hemma i en demokrati. Vårdförbundet framför att angiveri bryter mot den tystnadsplikt, etik och moral som lägger grunden för allt arbete inom vård och omsorg. Enskilda vårdinrättningar, flera myndigheter samt regioner och kommuner, däribland Region Gotland, har klargjort att de inte står bakom den typen av lagstiftning.
Förbunden varnar för att offentligt anställda kommer söka sig till andra yrken. Slitning och misstro riskerar att uppstå på arbetsplatser mellan offentligt anställda och i synnerhet mellan offentligt anställda och personer med utländsk härkomst som risker att rasifieras och misstänkliggöras enbart på grund av sitt utseende.
Betydelsen av grundläggande mänskliga rättigheter ska inte misstolkas som en teoretisk företeelse som ser bra ut på pappret. De ska arbetas med kontinuerligt och de ska gälla alla som åtnjuter dem, det inkluderar barn och papperslösa. S-kvinnor Gotland tar kraftigt avstånd från en angiverilag eftersom den ämnar att skapa splittring och hat i vårt land istället för att bygga vår styrka i gemenskap och samhörighet.