Sommarstugeområden på Gotland har ändrat karaktär

Politiska utvecklingen2022-06-21 05:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Jag var på Gotland i helgen och firade 52 år sedan jag gick ut realskolan. Vi var 116 som tog realen 1970. 13 av dessa har avlidit. 37 elever bor i dag på fastlandet men det var säkert fler som flyttade, för det var svårt med arbete under början av 1970-talet. Vi lyckades få kontakt med 77 kamrater och av dessa så kom 49 på vårt jubileum vilket vi betraktade som bra. Visbys fyra realskoleklasser var näst sist ut i landet 1970. Sist var Hemses realskoleklass som gick ut 1971. Gotland var sist med att få grundskola på nio år. Realskolan var något mittemellan grundskola och gymnasium. 

Nu blev det många kära återseenden på gamla läroverket, nuvarande S:t Hansskolan, där vi inledde. Trapporna upp till aulan där vi skrev våra tentamen var lika slitna nu som då. Vi avslutade med middag på Joda Bar och de fick stänga oss ute till slut för ingen ville gå hem. Det var ju 32 år sedan vi hade jubileum sist och vi hade mycket att tala om.

Tog en tur ut till sommarstugeområdet i Alsarve i Ljugarnsområdet på söndagen och nog råder det en byggboom på Gotland. Det ena huset värre än det andra i storlek. Det är inga normala sommarstugeområden som byggs numera. Det är rejäla villor som är mer att betrakta som åretrunthus och många kommer säkert att flytta dit permanent. Alla våra traditionella sommarstugeområden på Gotland ändrar rejält karaktär när vatten och avlopp dras in i områdena. Hoppas att vattnet räcker till. Vattnet och färjetrafikens utformning är nog de största hoten mot en fortsatt positiv utveckling för Gotland.

Regeringen tar sin sista strid i riksdagen denna vecka. Vårbudgeten skall antas och ännu är det oklart vilket alternativ som vinner. Regeringens budget eller högeralliansens budget. Amineh Kakabaveh sitter på avgörandet. Hoppas att regeringen inte gör upp med henne utan det blir upp till henne vilket budgetalternativ hon föredrar. Det kan sluta med att lotten får avgöra och då är vi tillbaka till lotteririksdagen 1973–1976.

Den här mandatperioden har präglats av att oppositionen tagit alla tillfällen till att djävlas med sittande regering och kastat alla principer överbord bara för att åsamka Socialdemokraterna nederlag. Nu är inte Socialdemokraterna utan skuld. Jag har länge kritiserat mitt parti för sin pensionsuppgörelse. När man börjar bryta ut delar i ett robust pensionssystem så får det negativa konsekvenser. Det står helt klart att det behövs mer pengar in i pensionssystemet för att det skall leva upp till det som avsågs för snart 30 år sedan.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.