Debatt
Gotlands bostadsbrist hotar utveckling och kompetensförsörjning. Under den gångna mandatperioden har tyvärr mycket gått fel. Gotland var näst sämst i landet avseende byggda bostäder per capita 2020. Under 2022 tas beslut om detaljplaner som ger 54 bostäder. Det är för dåligt.
Gotlandshem kommer inte nå ägardirektivets mål. Följden av det är innebär bostadsbrist och sämre tillgång till bostäder för de grupper som har svårast att hitta bostad i dag; de med kort tid i bostadskö. Dit hör unga, studenter och hitflyttade. Den sista kategorin helt avgörande för Region Gotlands och näringslivets möjlighet att hitta rätt kompetens. Socialförvaltningen vittnar samtidigt om att människor aldrig varit så utsatta som nu. Hemlöshet är ett utbrett problem.
Trots de stora behoven av fler bostäder har aktiviteten i alliansen varit minimal. Initiativ saknas, uppdrag kommer inte och beslut som behövs fattas inte.
Mer måste hända. Region Gotland behöver en markstrategi så vi kan bedriva aktiv markpolitik och agera långsiktigt utifrån de behov som bostadsmarknaden har. Vi måste göra vad vi kan för att få fram fler bostäder som folk har råd med. I dag saknas beslut som prioriterar upp större områden med fler bostäder. Vi måste också prioritera upp att detaljplanelägga områden där vi ser störst möjlighet att bygga. Trots (av sakkunniga) tydligt uttalade behov av beslut kommer ingenting från alliansen.
Allt fler larm om hur långa ledtider påverkar näringslivet kommer nu. Det är politikens ansvar att styra, leda och fatta beslut. Det krävs politiskt hantverk för att få saker att hända. Tyvärr är alliansens förmåga och vilja låg. Alltför mycket får bara pågå och för mycket ansvar landar på hårt arbetande tjänstepersoner. En osäker organisation är inte effektiv.
Vi Socialdemokrater ha lagt uppdraget att se över vilka resurser och förändringar i processer och arbetssätt som krävs för att korta tiden för detaljplaner. Det har alliansen ställt sig bakom. Vi har också skrivit en motion om Lågtröskelboende. Socialnämnden är positiv till fler bostäder för personer i pågående bruk eller beroende som saknar bostad.
Den som vill bygga på Gotland har kanske gett upp. Att köpa mark och vilja bidra men mötas av långa väntetider, oändliga processer och detaljstyrning med stora kostnader som följd riskerar uppgivenhet. I förlängningen är det en katastrof för Gotlands utveckling. Att styra är att få saker att hända. Det är vad vi vill.
Meit Fohlin (S) och Thomas Karlström (S)