Krönika
Reaktionära ledare vinner mark runt om i världen. Inom EU blir det allt fler länder som styrs av nationella krafter som kräver hårdare tag och många dras med i denna yra. Vad kommer att hända med EU om fler länder styrs av reaktionära krafter? Vad händer när Viktor Orbans Ungern får fler vänner? Vladimir Putin välkomnar och driver på en sådan utveckling.
I Sverige så blir det politiska klimatet allt svårare och frågan är vart vi är på väg. Ulf Kristerssons SD-regering tror sig kunna tygla Sverigedemokraterna men jag tror inte mycket på det. Jag förvånas över alla som ropar på hårdare tag och rop efter kraftfulla ledare och tag. Man kan lära sig av historien.
När kommunismen och nazismen växte fram i början av förra seklet var många entusiastiska och ville gärna vara med och förändra. Det vi lärt oss är att man lätt kan bli misshaglig och avrättning var ofta lösningen på de som hade annan uppfattning än diktatorns. Josef Stalin och Adolf Hitler omgav sig med ja-sägare. De som hade annan uppfattning blev utfrysta och kunde i värsta fall avrättas om de inte ställer in sig i ledet.
Många av de som röstar på Sverigedemokraterna bör besinna sig och tänka igenom vad som kommer att hända i Sverige om Sverigedemokraterna får gehör för sina reaktionära idéer. Du som hejar i dag kan lätt bli utfryst imorgon.
Stefan Yngves som var chef för Riksbanken lämnade efter sig ett dåligt arv med väldigt höga räntor. Han har med rätta kritiseras för sin senfärdighet och han har faktiskt erkänt att de kunde agerat snabbare. Nuvarande riksbankschef Erik Thedéen verkar följa i samma fotspår. Jag tror att Riksbankens direktion inte vill erkänna sina fel på direkten utan nu kommer vi att få räntesänkningar i låg takt för att de inte skall förlora ansiktet. Att erkänna fel är svårt för det får konsekvenser och då drar man ut på det.
Förstatligande av sjukvården har varit Kristdemokraternas paroll i många valrörelser. Nu skall frågans för- och nackdelar utredas. Detta tyder på att det inte finns gehör för frågan i dagsläget i regeringen och riksdagen. Möjligen skulle en lösning vara att återskapa en statlig regional organisation för högkvalificerad sjukvård. Sverige hade detta system till i slutet av 1970-talet.
Sjukvården blöder idag och det beror främst på att statens finansiering av sjukvårdsuppdraget inte motsvarar behoven. En annan viktig aspekt är hur sjukvården organiseras på plats. Hoppas att detta blir belyst för där finns det saker att göra som inte löses med ett förstatligande.
Björn Jansson (S), fd regionråd