Skakande vittnesmål från ukrainska kommunföreträdare

Pizzeria i Kramatorsk som träffats av rysk misil. Nu planeras återuppbyggnaden av staden samtidgt som kriget fortsätter.

Pizzeria i Kramatorsk som träffats av rysk misil. Nu planeras återuppbyggnaden av staden samtidgt som kriget fortsätter.

Foto: Alex Babenko

Politiska utvecklingen2023-11-04 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Veckorna fortsätter att gå i rasande fart. Mina senaste veckor har präglats av två saker - resor och ny regiondirektör. Stefan Hollmark är på plats och är i sin roll den jag jobbar mest med av alla i hela regionens verksamhet. Jag är så glad och tacksam för det. 

Det är med kraft och energi Stefan kommer in och med kunskap och kompetens av att styra kommuner och kommunala bolag. Alla verksamheter behöver nya ögon och andra erfarenheter för utveckling. Här kommer Stefans ledarskap att göra skillnad! 

Att Region Gotland tar plats på olika arenor är viktigt. Det är viktigt att vi hörs i nationella sammanhang i frågor av betydelse för Gotland. Här gör vi det idag. Igen. Det är bra. I internationella sammanhang är det också viktigt. Vi ingår i olika sammanhang och när vi deltar ska Gotland ta talartid och vi ska ta position. 

Filip Reinhag är det regionråd som, förutom att han är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden och har övergripande ansvar hos den politiska ledningen för folkhälsa, också innehar ett internationellt ansvar. Filip har tyngd i frågorna också tack vare att han sitter för Sverige i regionkommittén. Vi har också tjänstepersoner som innehar fantastisk kunskap och kompetens på området. 

Jag har berättat i en tidigare krönika om vår resa till Bryssel och mina dagar i Brugge kring världsarvsstäder. Förra veckan var jag i Palanga i Litauen. Union of the Baltic Cities (UBC) bjöd in till samtal om och framför allt med Ukraina. Det var skakande berättelser och vittnesmål från städer som Kramatorsk och Kherson. 

Kommunföreträdare från städerna berättade om utmaningen att leda mitt i ett pågående krig och samtidigt planera för att bygga upp igen. Också hur strukturer i staden borde ha sett ut för att klara anfall bättre och hur de nu bygger för att bidra till säkrare vardag för invånare. 

Vi var många som kände starkt. Det var oerhört mycket sorg. 

Jag talade om Gotlands unika relationer med Gammalsvenskby och det samarbete vi har haft under många år. Region Gotland har haft projekt tillsammans med Gammalsvenskby via ICLD i många år. Nu har vi tack vare mångåriga personliga relationer kunnat bidra under kriget, men ser också framåt tillsammans med byn på hur vi ska kunna bidra framöver. Det var fint och vårt gotländska exempel rönte mycket uppmärksamhet. 

I torsdags deltog jag på möte kring förbättrad luftkvalitet i Visby. När vi möts kring angelägna frågor - politiker och tjänstepersoner med sakkunskap föds energi! Då blir det så tydligt vilken kraft vi har tillsammans. Så mycket stoltheten i det!

Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.