Krönika
I tisdags var vi en liten delegation, som på OECD:s huvudkontor i Paris, tog emot Region Gotlands Territorial Review. Stoltheten för att äntligen få den, trots pandemi som inneburit förseningar och ändrade planer, var enorm. Kanske särskilt för mig. Jag tog 2017 initiativet till att Region Gotland med EU-pengar skulle beställa en sådan.
Inspirationen fick jag när jag på fler internationella möten i till exempel Berlin och Bryssel, men också i nationella sammanhang tog del av presentationer av den Review OECD då gjort för Northern Sparsley Populated Areas (NSPA). NSPA är de nordligaste regionerna i Norden i Norge, Sverige och Finland. De hade beställt och fick sin review lagom till dåvarande förhandling kring EU:s budget. Det jag såg var så kraftfullt var att experter från globalt erkända och välrenommerade OECD förde fram dessa regioners både styrkor och behov.
OECD-experterna berättade för olika företrädare för nationella myndigheter och från EU om vad som behövs i glest befolkade regioner som har långt till storstäder. Särskilt stöd för att klara infrastrukturutmaningar. Särskilda och anpassade medel från EU som gör att avståndet “minskar” mellan periferi och Europas kärna.
De lyfte också hur Sveriges stöd behövde styras om i vissa avseenden så att dessa perifera regioner skulle kunna konkurrera och se samma möjlighet till utveckling som andra och så vidare. Detta var kraftfullt. Plötsligt var regionens egna aktörer inte ensamma i att beskriva detta. De var mottagare tillsammans med företrädare från riksdag, regering och EU. OECD berättar. De stod för en sanning.
Gav de resultat? Ja. Direkt. De fick särskild skrivning i EU:s budget till exempel. NSPA kom på allas läppar och är fortfarande så. För vad gör de nu? Jo, lagom till nästa EU-budgets planering kör de nu en uppföljare. Smart och strategiskt.
Just smart och strategiskt måste också Region Gotland agera. Jag tog initiativet, satte därmed också Gotland på OECD:s karta. Vår Review är den första OECD gjort för en ö-region. De vill nu göra fler island reviews. OECD vill gärna se Gotland gå före i det. Vi lobbade i våra tacktal för att OECD ska göra en samlad ö-studie. Det skulle vara mycket värdefullt eftersom vi vet att öar delar så många utmaningar men också möjligheter som med rätt policys och beslut skulle kunna gynnas.
Gotland måste tydligare ta plats och synas internationellt såväl som nationellt. Som landets minsta region måste vi vara öppna, inbjudande och villiga att lära av andra. Det finns så mycket vi också har att ge andra kunskap om. Det är i möten, samtal och gemensamt lärande utveckling föds. Det är något jag tycker de fyra åren med Alliansen haft för lite av. Vi står inte i bräschen och går först på någon arena. Tyvärr.
Men vår Review har vi! Nu ska den också användas!
Meit Fohlin (S), oppositionsråd