Regeringens klimatpolitik har havererat total

Utsläppen från fordonstrafiken har ökat och klimatpolitiken havererat under den SD-styrda regeringen korta tid vid makten.

Utsläppen från fordonstrafiken har ökat och klimatpolitiken havererat under den SD-styrda regeringen korta tid vid makten.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Politiska utvecklingen2024-08-31 04:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Häromveckan stod det klart att Sverige går miste om att ta del av 40 miljarder kronor från EU:s coronafond efter regeringens havererade klimatpolitik.

I EU:s återhämtningsfond efter corona finns närmare 40 miljarder kronor som ska gå till investeringar inom främst klimatarbete och digitalisering. Regeringens tidigare beslut om att kraftigt öka utsläppen från bensin och diesel genom sänka inblandningen av biodrivmedel, den så kallade reduktionsplikten, gör att Sverige inte uppfyller kraven och har diskvalificerat oss från att ta del av pengarna. 

Sverige är det enda landet i EU som inte har sökt några pengar. Istället för att vara ett föregångsland och leda den gröna omställningen är Sverige nu en bromskloss i EU:s klimatarbete.

Regeringen erkänner själva att Sverige kommer att misslyckas med att nå flera av EU:s klimatmål. Det framgår av den klimatplan som skickades in till EU-kommissionen i slutet av juli. Ett av de mål som missas är målet om klimatutsläpp från vägtransporter. Sänkningen av reduktionsplikten och ökningen av utsläpp har inte ersatts med andra åtgärder tillräckligt snabbt. Detta är inte bara skamligt utan även ett lagbrott.

Inte nog med att klimatmålen missas, regeringen vill dessutom ha undantag för att fortsätta på den inslagna vägen. Som ordförandeland i EU var Sverige med och drev igenom den lagstiftning som ska minska utsläppen men på hemmaplan vill regeringen nu avvika från de lagar och regler som röstades ja till.

Sverige ligger på den absoluta bottennivån i EU när det gäller att beskatta de drivmedel som orsakar klimatförändringarna. Hittills under mandatperioden har regeringen sänkt skatten på bensin och diesel för 17 miljarder kronor per år. Det är mer än vad regeringen satsade på välfärden i Sveriges kommuner och regioner i förra budgeten. Nu läggs förslag om att återställa en liten del av den tidigare sänkningen av reduktionsplikten, samtidigt sänks bensinskatten. Dieselskatten höjs dock efter krav från EU.

En annan aspekt av att regeringen subventionerar och gör det mer förmånligt med fossila drivmedel är att det blir mindre attraktivt att övergå till andra drivmedel. Ett av de första besluten regeringen gjorde efter att ha tillträtt 2022 var att ta bort elbilsbonusen. Elektrifieringen har också backat. Efter att under flera år ha ökat minskar nu andelen elbilar av det totala antalet sålda bilar. Hittills i år har andelen minskat med över 20 procent. Regeringens senaste förslag riskerar att bromsa utvecklingen ytterligare. 

Regeringen har hittills inte presenterat något annat förslag om hur utsläppen ska minska. Svaret skulle komma i en utredning, men den utredningen föreslog istället ytterligare en utredning, som ännu inte tillsatts.

I regeringens kommande budgetförslag verkar istället en av prioriteringarna vara att avskaffa flygskatten, vilket både skulle leda till större utsläpp och ytterligare motverka den gröna omställningen.

Tiden håller på att rinna ut för Sverige att ta sitt ansvar och sänka utsläppen för att rädda klimatet och att hänga med i den gröna omställningen. Ju längre vi väntar med utsläppsminskningarna desto kraftfullare och dyrare kommer åtgärderna att behöva bli.

Oscar Lindster (S)

Regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.