Krönika
Den här veckan har som vanligt varit välfylld. Jag har haft Socialdemokraternas instagramkonto och därmed varit mer dokumenterande genom veckan än vanligt.
Det gör att det blir extra tydligt hur många viktiga frågor som är på bordet varje dag, varje vecka i en gotländsk politisk vardag. Det handlar om både här och nu och om framtidens utveckling på och av Gotland. Det är stora framtidsfrågor och frågor för nu, i dag och som får direkt inverkan på gotlänningars vardag i en mix.
En stor del av veckan har varit besök av OECD. 2017 var jag på Östersjödagarna i Berlin och såg hur OECD där presenterad deras Territorial Review för de norra regionerna i Sverige och Norge.
De lokala företrädarna satt tysta och en internationell välrenommerad organisation berättade för ministrar från Sverige och EU-företrädare om vikten av att anpassa politik och system för att utvecklingen i norr ska kunna likna resten av Sverige och andra europeiska regioner.
Jag tänkte direkt - just det behöver vi på Gotland också! Vi behöver att fler ser ö-perspektiven och att andra framför det vi som är ö-bor vet.
Vi har nu en Territorial Review för Gotland gjord av OECD och är nu i ett nytt projekt där vi fortsätter driva frågor mot EU och nationell nivå om vikten av att utveckla ö-politiken och användningen av olika policys utifrån öars förutsättningar.
Nu jobbar vi ihop med Öckerö i Sverige, Kroatien och Grekland. Allt startade med Gotland som var OECD:s första riktiga ö-studie där de också såg att även om öar är olika finns det fler likheter eller olikheter. Vi delar både möjligheter och utmaningar.
Varför är det viktigt då? Jo, för att vi har, både på nationell och EU-nivå, idén att vi ska ha jämlika och någorlunda lika förutsättningar för att bo, leva och verka och att både regeringar och EU ska främja det.
När det blir för olika förutsättningar går det ut över utveckling. I vårt fall är det tydligt hur ö-läget påverkar oss så mycket att det verkligen blir svårt att se att vi har jämlika förutsättningar med andra regioner i landet.
Vi ser det främst nu när vi också närmar oss budgetarbete i Region Gotland. Hälso- och sjukvården, som är ett regionuppdrag, riskerar verkligen att tränga ut vår förmåga att vara en väl fungerande kommun.
Alla regioner i landet har ekonomisk kris. I Jämtland-Härjedalen lånar man, sedan i februari, pengar till löpande utgifter. Alla regioner gör underskott och lägger planer för uppsägningar och sparpaket.
Vi på Gotland ser samma sak men här måste vi ta besparingar brett då vi har gemensam ekonomi – det vill säga också i kommunens delar. Det urholkar vår skola. Det urholkar vår äldreomsorg.
Självklart kan vi inte fortsätta ha det så. Vi måste göra något radikalt. Det jobbar vi på och en väg till det är via den här typen av samarbeten kring ö-frågor.
Det handlar om att stärka ö-rösten och sprida kunskap om att för att få samma förutsättningar på och för öar måste man göra något särskilt.
Meit Fohlin (S)
Regionstyrelsens ordförande