Krönika
Samtal. Hot. Osäkerhet. Auktoritärt ledarskap. Mänsklig faktor. Riskreducering. AI eller mänsklig kontroll. Och mitt i alltihop Putin och en oberäknelig Donald Trump.
Vad skriver jag om? Ja det är en kort sammanfattning av kärnvapenfrågan i dagens oroliga värld. Hur skall vi orka bry oss när höstlovet närmar sig, vintern står för dörren. Det är dags för dubbdäck och Enduro. Plus en Region som lider nöd.
Kärnvapen finns i dagens värld och ett auktoritärt ledarskikt. Vad komma skall? Vi får en broschyr från MSB om kriget kommer, men finns skyddsrum till befolkningen? Frågan är om det överhuvudtaget finns ett land, eller militär allians som kan hantera de humanitära konsekvenser som kärnvapenanvändning skulle innebära.
Natos årliga kärnvapenövning Steadfast Noon ägde rum tre dagar efter att organisationen Nihon Hidankyo, överlevarna från Hiroshima, tilldelats Nobel fredspris. Finland och Danmark var med bland de 13 stater som deltog. Sveriges regering har valt att inte kommentera om vår krigsmakt medverkade i Natoövningen. Syftet med övningen är att utbilda personal att utföra uppdrag med kärnvapen. Det är en viktig del av NATO:s kärnvapenstrategi. Länder i alliansen skall vara beredda att agera vid ett kärnvapenhot. Alla förväntas ingå.
Du skall veta att Belgien, Italien, Nederländerna, Turkiet och Tyskland alla huserar amerikanska kärnvapen i sina länder. Militär personal från samma länder är ansvariga för vapnen. Hur många av dess medborgare är medvetna om existensen av kärnvapen i riket och hur ansvar är fördelat? Om Trump kommer till makten och vill lämna Nato är det bara Frankrike som äger sina kärnvapen.
Om kärnvapen i framtiden placeras på Gotland är det inte svensk militär som kommer att hantera dem. Med DCA avtalet släppte vi ifrån oss ansvaret för atomvapen i Sverige och på Gotland. Övningar ökar risken för eskalering. Alla krigsövningar skapar motövningar, spär på oron. Det känner vi till sedan länge.
I dag finns färre kärnvapen, men kraftfullare. Särskilt bekymmersamt är tillverkningen av mindre och mindre kärnvapenladdningar, taktiska kärnvapen eller slagfältskärnvapen. Om sådana infogas i den reguljära militära planeringen suddas skiljelinjen mellan kärnvapen och konventionella vapen ut, vilket kan innebära att risken för upptrappning mot en total kärnvapenkatastrof ökar.
Vad oroar mig? Kina, som supermakt, som inte befattat sig med kärnvapen på 44 år har nu provat en långdistansmissil som kan bära kärnvapen. Det spär på oron överallt. Till dags datum hade Kina ett innehav på 500 kärnvapen medan Ryssland äger 5880 och USA 5044. I länder som Frankrike, Storbritannien, Pakistan, Indien och Israel finns allt mellan 300 kärnvapen och Nordkoreas 50, och Nordkorea mina vänner är ett osäkert kort.