Statliga granskande myndigheter måste steppa upp

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och andra granskande myndigheter borde steppa upp enligt krönikören.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och andra granskande myndigheter borde steppa upp enligt krönikören.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Politiska utvecklingen2024-09-10 09:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

IVO, inspektionen för vård och omsorg, figurerar allt oftare i media och det blir allt tydligare att de inte klarar sitt uppdrag. Det kan ta upp till flera år innan de kommer till ett beslut i ett ärende. Under tiden kan olagligheter och missförhållanden pågå och anpassas. 

Det är inte bara IVO, utan flera av statens myndigheter som skall granska att verksamhet uppfyller de lagkrav. 

Socialstyrelsen och Skolinspektionen, fungerar lika dåligt enligt mitt förmenande. När vi upphandlar eller lägger ut verksamhet måste vi anslå pengar som gör att vi kan leva upp till en kontrollfunktion värd namnet. 

Nu är det inte bara statliga myndigheter som behöver steppa upp utan det gäller även kommunal- och regionverksamhet. Upptäcks missbruk måste vi ha verktyg att snabbt gå in och rätta till, alternativt stänga verksamhet helt eller temporärt. Detta gäller även andra branscher med eller utan skattefinansiering. Kontrollfunktioner som finns måste förbättras och det kostar. Vi har tyvärr passerad det stadiet där vi kan lita på att man följer lagar och regler. 

Patrik Sjöberg och Sara Nilssons Dumpen har jag svårt för. De håller på att skapa ett angiverisamhälle och att driva pedofiler till självmord verkar vara det slutliga målet. Det är klart att pedofiler skall dömas till kännbara straff men vart hamnar samhället om vi skapar egna lagar och regler för vad som är rätt och fel och vilka straff som är skall utdömas? 

Jag har läst Patriks Sjöbergs bok och det han utsatts för är fruktansvärt och jag kan förstå att han är bitter men Dumpen är att gå för långt. Donationer finansierar Dumpen och han tar ut vinst ur Dumpen som är hans eget företag.

Kyrkan ger sig in i begravningsbranschen och det väcker ilska hos de privata begravningsentreprenörerna. Jag minns en episod i mitten av 1990-talet när vi beslutade att begravningsentreprenörerna skulle betala runt 500 kr för att nyttja material och lokal i sjukhuset när de skulle göra iordning den avlidne. Det blev ett ramaskri hos begravningsentreprenörerna på Gotland. 

Det ledde till att jag som ansvarigt kommunalråd fick besök av verkställande direktör för Sveriges Begravningsbyråers förbund på mitt kontor. En äldre herre i svart kostym och slips skulle tala mig till rätta och avstå från detta påfund. Det brukar sluta som sig bör, att hot inte hjälper utan det stärkte mig i att vi hade rätt och han fick snällt åka hem och meddela att Gotlands kommun inte skulle ändra sig. Kändes väldigt tillfredsställande! Undrar hur det är i dag med avgiften?

Björn Jansson (S)

Fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.