Krönika
I onsdags var det dags igen för det 134:e Första majtåget sen starten 1890. Kanske inte helt överensstämmande med vad kalenderbitare anser som starten men jag utgår ifrån det. I tåget 1890 gick cirka 20 000 demonstranter och ytterligare 30 000 väntade på Gärdet i Stockholm.
Första maj blev arbetarrörelsens speciella dag efter Arbetarinternationalen bestämde sig vid en kongress i Paris 1889 att just denna dag skulle arbetare världen runt samlas för att kräva åtta timmars arbetsdag. Det blev verklighet i Sverige först 1919. Men man hade fortfarande 6 dagars arbetsvecka och ingen rätt till semester.
Sveriges riksdag beslöt 1938 att göra första maj till helgdag. Men att få samla folk till demonstrationer var ingen självklarhet. Det skulle dröja ända fram till 1956 innan lagen som reglerar församlingsrätten kom. Denna första maj som inföll på en torsdag, var egentligen en vanlig arbetsdag. Medan arbetarna tog ledigt för att demonstrera passade även kontors-och butiksanställda på att smita ut för att uppleva folklivet.
Hur gör vi då för att första maj skall få tillbaka den relevans som den en gång hade, så att vi åter fyller gator och torg. Det är förmodligen en fråga som många ställer sig. Jag tror att en av anledningarna är att vi inom rörelsen varit för dåliga på att berätta vår historia. Mycket av det som ses som självklart i dag har generationerna före oss stridit och kämpat för. Då tänker jag på 40 timmars arbetsvecka som infördes 1973. Rätten till semester som blev lagstadgad rättighet i Sverige år 1938. Då var det två veckor det handlade om. I dag har alla minst 25 dagar men många har fler.
Samma år,1938, i december föddes den svenska modellen när Saltsjöbadsavtalet skrevs vilket innebar att arbetsmarknadens parter kom överens utan att lagstiftning behövdes. Ett annat exempel är a-kassan. Den första a-kassan som jag känner till startades 1885 av typograferna. Den finansierades endast av medlemsavgifter och reglerna bestämdes av medlemmarna. Staten övertog ansvaret 1935 och delade på finansieringen.
Det här är några axplock av viktiga frågor som arbetarrörelsen drivit genom historien som vi i dag kan skörda frukterna av. Det som vi i dag ser som självklart har inte alltid varit det. Det är lätt att glömma, tyvärr. Det här är en del av vår historia som vi behöver berätta för dem som är på väg ut i arbetslivet. Hoppas vi ses i tåget första maj 2025.
Thomas Karlström (S)
Regionråd