Gotländska näringslivet skulle gynnas av ny ishall

Oliwer Kaski trycker in 1-0 i nättaket bakom Sebastian Andersson i Visby Roma-kassen så att vattenflaskan fick en åktur.

Oliwer Kaski trycker in 1-0 i nättaket bakom Sebastian Andersson i Visby Roma-kassen så att vattenflaskan fick en åktur.

Foto: Mattias Karlsson

Politiska utvecklingen2023-08-29 11:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Varit på Gotland en vecka och sett ishockey i Visby ishall. Fantastiskt att Frölunda, HV71 och Djurgården väljer att delta i en cup tillsammans med Visby Roma i en ishall som sett sina bästa dagar. Mervärdet ligger i Gotland. Ishallen är 48 år gammal och en ny ishockeyarena har länge varit på tapeten. Det har varit svårt att få till det i den kommunala budgeten men nu verkar det vara på gång. Olika intressen har slagit sig samman i en satsning som förhoppningsvis går enligt planerna. 

Håkan Loob var på Wisby Strand i fredags och berättade om processen när Löfbergs arena i Karlstad genomgick en omfattande ombyggnation 2001. Intressant inblick och det är fler orter där kommun, näringsliv och idrottsrörelse tillsammans skapar multiarenor. Får Gotland en multiarena så kommer fler idrottslag att kunna komma till Gotland. Trycket är stort men förutsättningarna är idag för dåliga. Sätter mitt hopp till att S och M styret kommer att leverera sin del och att Visby Roma får till det med det gotländska näringslivet. 

Sverigedemokraterna på Gotland har drabbats av massavhopp och den gemensamma nämnaren är partiets ordförande Lars Engelbrektsson som inte känner igen sig i bilden av ett lokalt parti i upplösning. Det är för mig en fullkomlig gåta att folk kan rösta på något så meningslöst som Sverigedemokrater på Gotland. Partiet har inga åsikter om något och de driver inga egna frågor. Frågan är vad de gör på sina möten. Jag försöker dra mig till minnes när Lars Engelbrektsson satt i fullmäktige 1991-1994 för Ny demokrati. Partiet hade en del åsikter i olika frågor och jag vill minnas att även Lars Engelbrektsson hade åsikter men jag minns kanske fel eller så surfade han på sina kollegors förslag. 

Trafikverket har presenterat förändringar i kommande upphandling av färjetrafiken. Det blev inga dramatiska förändringar och det känns bra. Hur de olika förslagen kommer att bli i verkligheten återstår att se. Ett antal upphandlade turer är väl det som blir mest spännande att få veta vad det innebär. Prisfrågan är väl kanske den mest akuta frågan och förslaget skall innebära lägre priser efter 2027 men det löser inte dagens problem. Längre turer under icke säsong är inget jag gillar och vill bara påminna om vilken avgörande betydelse snabbfärjorna haft för Gotlands utveckling. Godset får inte så stor kapacitetsökning som de vill ha och där känner jag också en oro. Spännande skall det onekligen bli och om det finns något annat rederi som vågar ta upp kampen mot Destination Gotland. 

 Björn Jansson

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.