Det händer mycket på Gotland nu!

Den nya ishallen som kan bli ett samarbete mellan Regionen, näringslivet och föreningen, är tänkt att ligga på Visborgsområdet.

Den nya ishallen som kan bli ett samarbete mellan Regionen, näringslivet och föreningen, är tänkt att ligga på Visborgsområdet.

Foto: Sweco

Politiska utvecklingen2023-06-03 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Under min förra omgång som Regionstyrelsens ordförande, just inför 2017 års Almedalsvecka, gav Svenska Kraftnät besked att vi inte skulle få den elkabel med ökad kapacitet vi visste var nödvändig. Hela veckan och året som följde handlade om påverkan i frågan och vi är många som sedan dess har jobbat hårt. 

Både Hanna Westerén (S) och Lars Thomsson (C) jobbade hårt med frågan i riksdagen under förra mandatperioden. Då fick vi också de avgörande utredningar och beslut som nu gav beskedet vi längtat efter! Vi får två kablar med högre kapacitet och nu med anslutning till det svenska stamnätet. 

Det sista är viktigt. Under lång tid har vi inte haft tillgång till en större elmarknad. Det, såväl som begränsningen i det regionala nätet, har satt hämsko på investeringar. Det säger sig själv att större investeringar kräver större marknad än bara den gotländska. 

Utöver det har det nu förts samtal, runt om på ön, om vindkraftens utveckling. Från Region Gotland har vi träffat Ox2, som har många och stora planer på havsbaserad vindkraft runt Gotlands kust. Här finns oerhörda möjligheter att Gotland verkligen blir stor exportör av grön el och tar platsen som ledande gröna energi-hub. 

Med vindelproduktion kommer också stora möjligheter kring vätgas. Med vätgas kommer ytterligare möjligheter till grön produktion av fossilfri konstgödsel till exempel. Ökad efterfrågan på vätgas finns också från transportsektorn; inte minst för framtidens fossilfria färjeflotta. 

Även här har Gotland en fantastisk geografisk placering mitt i Östersjön. Målkonflikt finns med försvaret som är skeptiska till vindkraft i stort. Så även på västkusten där försvaret sa nej men regeringen ändå ja. Så förväntningarna är stora på att även peka ut de platser i Östersjön där förutsättningarna är störst. Spännande!

Jag känner mig stolt över hur tydligt vi i det Socialdemokratiska/Moderata styret prioriterar idrott, rörelse, barn, familjer och föreningsliv i de beslut vi tar. 

När vi bygger badhus ska vi bygga så det blir bra under lång tid för många. Det är en stor investering och då ska det bli hållbart över tid. Investeringen kostar med men nyttan är större.

I veckan gav vi också 0,5 miljoner till driften av ridhus och ridskola i Rävhagen. Ridsporten har över lång tid fått för lite jämfört andra idrotter. Vi fattade beslut om att flytta den nya konstgräsplanen från Rävhagen för att skapa förutsättningar för långsiktig utveckling av ridsporten (brett) på Rävhagen. För ridsporten var det länge sedan ett samlat grepp togs. Nu gör vi det. 

Samma dag tog vi också ytterligare steg mot ny ishall i häftigt samarbete mellan Region Gotland, näringsliv och förening. Jag är stolt att vi, så fort vi tillträdde, bromsade lite i planeringen och gav uppdraget att se på annat ägande och drift av ishall. Att vi också var tydliga med förväntningar på föreningen. De har verkligen gjort sin del och vi behöver våga göra annorlunda och testa nytt. Vi utreder möjligheter nu. 

Det spelar roll vem som styr.

Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.