Valutgången ser osäker ut både riks och i regionen

Valet 2022 ser ut att bli jämt både till riksdagen som till regionfullmäktige.

Valet 2022 ser ut att bli jämt både till riksdagen som till regionfullmäktige.

Foto: Reino Jillker

Politiska utvecklingen2022-07-05 05:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

70 dagar till valet och regeringsbildningen ser ut att bli lika besvärlig som 2018. Miljöpartiet ligger fortsatt lågt och riskerar att hamna utanför riksdagen. Det gör det svårt för Socialdemokraterna att kunna sitta kvar som minoritetsregering, vilket jag förordar.

Högersidan har det inte alldeles lätt heller när det nu brutit ut fullt krig internt. Det kan leda till en alliansregering i minoritet där Centern kanske ansluter. Frågan är hur Sverigedemokraterna gör vid en sådan omröstning? Kommer Socialdemokraterna att släppa fram en sån regering?

Vänstern säger nu att de vill sitta i en socialdemokratisk regering. Skulle bli en katastrof med dem i en regering. Om det varit besvärligt för Socialdemokraterna att ha Miljöpartiet i regeringen skulle det bli etter värre med ett populistiskt Vänsterparti.

Även på Gotland ser det besvärligt ut. Centern som fick medvind i förra valet främst på vidlyftiga löften och en Annie Lööf effekt tappar nu nationellt och drar med sig Centern lokalt. Till detta så har de vidlyftiga löftena synats av väljarna. Vad gör Centern om Moderaterna blir det största borgerliga partiet och skulle göra anspråk på ordförandeposten om det blir borgerlig majoritet? Centern har aldrig spelat andra fiolen i en koalition och frågan är om de vill det med Moderaterna. Skulle de kunna tänka sig ett samarbete med Socialdemokraterna så får de även där spela andra fiolen. Svårt vägval för Centern på Gotland. 

Socialdemokraterna ser ut att bli största parti och troligtvis regeringsbildare på Gotland. Hur kommer den majoriteten att bli?

Etnologen Owe Ronström har forskat och kommit fram till att gotlänningar bor uselt och att Gotland håller på att utarmas och går mot en katastrof om fastlänningar får fortsätta att köpa fastigheter. Jag har alltid haft svårt för Owe Ronströms domedagsprofetior. På 1980-talet diskuterades på allvar att Gotlands Kommun skulle få första tjing ifall en fastlänning ville köpa en fastighet i innerstan. Jag minns många fallfärdiga hus på 1980-talet i Visby innerstad och på landsbygden som gotländska fastighetsägare struntade i att rusta upp alternativt inte hade råd. Då var det många fastlänningar som köpte hus och rustade upp dessa och det skall vi vara tacksamma för. I dag har gotlänningar en helt annan ekonomiskt status och alla fastigheter köps inte av fastlänningar. Jag tror inte på den utveckling som Owe Ronström basunerar ut men jag förnekar inte att det finns avigsidor och det är viktigt att politiker och privata aktörer är observanta.

Björn Jansson (S), fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.