Almedalsveckan har utvecklats något enormt

Almedalsveckan har utvecklats något enormt sen 1970-talet, och krönikören har varit med under den resan.

Almedalsveckan har utvecklats något enormt sen 1970-talet, och krönikören har varit med under den resan.

Foto: Emil Lundberg

Politiska utvecklingen2024-07-02 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Har upplevt så många Almedalsveckor och sett hur den utvecklats från 1970-talet till vad den är nu. På 1970-talet var det enbart politikertal. 

Inför 1982 års valrörelse så startade Socialdemokraterna ett ekonomiskt seminarium och presenterade samtidigt sitt valprogram ”Framtid för Sverige”. Det var startskottet för en gradvis utveckling av antalet seminarier som formligen exploderade i antal i början av 2000-talet. Alla dessa intressanta seminarier som är gratis för alla att gå på. Synd bara att gotlänningarna inte kan ta till sig det i större utsträckning. 

2018 var det sista året jag deltog i Almedalsveckan och jag känner ingen större saknad längre. Skulle jag vara på Gotland under Almedalsveckan så skulle jag delta någon dag, men jag reser inte dit av den anledningen. 

Tycker att jag varit med om en fantastisk resa i Almedalen och lärt mig mycket och träffat många intressanta människor. Hoppas att veckan flyttas till vecka 27 och att det blir fem dagar som känns lagom långt. Almedalsveckan är betydelsefull för Gotland. 

Detsamma kan man säga om Gotlandsbolaget. Säga vad man vill men de kan driva färjetrafik via Destination Gotland och de gör det bra. Vi hade inte varit där vi är nu med statliga färjor. Nu har bolaget fått fortsatt förtroende att driva färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet. Hur det i realiteten kommer att bli återstår att se. 

Gotland är en del av Sverige och förståelsen för likvärdiga transportvillkor för gods och personer är svag från de politiska partierna. Det krävs större subventioner för gotlänningar och dess näringsliv. 

Läser om hatet mot massturismen på Kanarieöarna och andra öar i Medelhavet. Hur mycket turism en ort klarar av är en berättigad fråga. Fårö har en känslig natur och jag vet att det finns de som förespråkar en begränsning. Även andra delar av Gotland har känslig natur så det gäller att vi är varsamma och inte låter utvecklingen ske utan tillsyn. 

En turistskatt har diskuterats under lång tid och den har funnits under lång tid i medelhavet och tydligen inte betytt något utan bara givit pengar till samhället.

Ser att Radio Gotlands journalist Katarina Hedström skall vikariera som ledarskribent på Gotlänningen. Nu när jag börjat gilla Eva Bofrides alster så tar hon tjänstledigt! Blir dock intressant att följa Katarina Hedström. 

Minns hennes framträdande i fullmäktige under hennes korta period som politiker. Jag ser henne som en humoristisk och klurig journalist som alltid ville ha en speciell tvist under sina intervjuer med mig.

Björn Jansson (S)

fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.