Gotländsk landsbygd förtjänar att tas på allvar

Åker på den gotländska landsbygden

Åker på den gotländska landsbygden

Foto: Petra Jonsson

Politiska utvecklingen2022-09-03 06:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

I dag och i morgon genomförs den fantastiska Skördefestivalen. Jag och Hanna Westerén ska tillsammans prata på scen om Socialdemokraternas syn på landsbygdsutveckling och vi kommer att både anlägga nationella och lokala perspektiv på det, för det hänger ju ihop. 

Det handlar bland annat om de gröna jobben, om ägarstrukturer, skog och lantbrukets förutsättningar att bidra till Sveriges försörjningsförmåga. Om skenande kostnader i det kortare perspektivet och om stabila förhållanden för att långsiktigt se investeringar på våra landsbygder som möjliga. 

För att se levande landsbygder på Gotland handlar det om att det måste vara rimligt att bo och leva över hela ön. Här blir ett bredare perspektiv viktigt. Det måste finnas jobb spridda över ön - här spelar Region Gotland roll. 

Därför är det viktigt att finns förskolor och skolor, äldreboenden, bibliotek, badhus, regional service och så vidare i våra tätorter runt om på ön. Grundläggande service nära spelar alltså roll på flera vis. En jobbar kanske på sin gård och en i familjen inom välfärden. 

För att värna det tog vi, under förra mandatperioden, fram och beslutade om Ett långsiktigt hållbart serviceutbud på Gotland. Målet är att vi ska arbeta strategiskt och fatta politiska beslut för är att säkerställa att Region Gotlands service utvecklas så att den bidrar till en långsiktigt hållbar regional utveckling, där hela Gotland ska vara attraktivt för boende, besökare och näringsliv. Samhället måste vara stabilt och förutsägbart. 

Därför ville vi inte se en ny skolnedläggningsutredning som den som Alliansen under den här mandatperioden lät genomföra. Effekterna ser vi direkt. Vilken förälder vågar välja en skola på landet som ständigt hotas? Hur ska man våga satsa på sitt boende, på sitt företag eller leva sin dröm på landet om den mest grundläggande service hela tiden ifrågasätts och hotas? 

Om vi får möjlighet ser vi ändå stor utvecklingspotential framåt. Vi hade hoppats mer på Landsbygdsutveckling 2.0 som vi tog fram och vill utveckla det arbetet med full kraft framåt. Vi vet att det är lokalt man vet bäst vad som skulle göra skillnad. Därför vill vi ha tydligare och tätare dialoger med orterna och ta lokala behov på allvar. Vi vill skapa system för utvecklingen av våra orter, så att något ska hända nära där man bor, utifrån en planering som man förstår. 

Vi Socialdemokrater vet att det är viktigt att gotlänningar känner av och kommer närmare Region Gotland och faktiskt MÄRKER att service och utveckling sker nära dem. Det tror vi bidrar till trygghet och stärker känslan av att alla är viktiga på Gotland. Gotländsk landsbygd förtjänar att tas på allvar och då är strategier som bidrar till ett starkt Gotland en viktig del.

Meit Fohlin (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.