Nästa mandatperiod behöver lösa de verkliga problemen

Politiken på Gotland behöver fokusera på de problem som faktiskt finns nästa mandatperiod.

Politiken på Gotland behöver fokusera på de problem som faktiskt finns nästa mandatperiod.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Privatisering2022-07-31 15:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Om mindre än 50 dagar är det val. Än pågår semestrarna för många av oss men sen är det dags att öka takten i valrörelsen. Vi socialdemokrater har under hela våren ringt samtal, delat ut material och knackat dörrar. Vi har mött och samtalat med väljarna, både för att berätta vad vi vill men också för att få höra vad gotlänningarna vill. Hur de ser på skolan, sjukvården och omsorgen. På vägarna, kollektivtrafiken, föreningslivet och kulturen.

Det blir oftast bra samtal om lokalpolitik och rikspolitik. Det märks att vi har vind i seglen. Det finns en stor upprördhet om mycket av det allianspartierna företagit sig under mandatperioden. 

Om utförsäljningen av äldreboendena på Hemse. Allianspartierna och Sverigedemokraterna hävdar med emfas att antalet anställda inte spelar någon roll för kvaliteten på vården och omsorgen av de äldre. Väljarna jag samtalat med hittills under valrörelsen gör det och är lika förargade som vi socialdemokrater över att man mitt under pandemin väljer att privatisera till lägsta pris med kraftigt sänkt bemanning som följd. 

Man är upprörd över Centerpartiets skolutredning som kostade kraft och resurser att genomföra för att landa i ingenting alls. Jag har mött personer som tycker att man borde avveckla landsbygdsskolorna och de som vill ha kvar dem, båda grupper tycker att processen var politiskt sett taffligt skött och att de miljoner som utredningen kostade att genomföra borde använts till något bättre.

Likaså har jag mött oro kring Alliansens förslag att privatisera driften av Solbergabadet och Hemsebadet. Ett typexempel på privatisering för privatiseringens skull. Man la från förvaltningens sida mycket annat arbete på is för att ta fram underlag och utlysa en upphandling av driften. En upphandling som inget företag ens bemödade sig svara på. Återigen tid och resurser rakt ner i sjön. De långsiktiga strategier vi beslutade skulle tas fram redan 2018 är ännu inte på plats. Istället för att prioritera det för Gotland så rika och viktiga föreningslivet väljer man alltid privatisering som lösning. 

Vi behöver en ny riktning för vilka prioriteringar som görs av politiken på Gotland. Prioriteringar som bottnar i de problem som finns. Det kan aldrig vara ett självändamål att privatisera verksamheter, ibland är det både en lämplig och bra lösning men då måste problemformulering och konsekvenser vara ordentligt formulerade. Har man bara en hammare i verktygslådan ser alla problem ut som en spik. Vi behöver en större verktygslåda kommande mandatperiod, en som klarar ta sig an tryggheten, sjukvården, skolan och omsorgen och åstadkomma faktiska förändringar till det bättre för vanligt folk. 

Filip Reinhag (S), oppositionsråd 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.