Bolåneskulder krävs för att vara ansvarig enligt KD

KD:s bostadspolitik hänger på att människor i Sverige belånar sig upp till öronen.

KD:s bostadspolitik hänger på att människor i Sverige belånar sig upp till öronen.

Foto: Tinika Häggström

Ränta2024-11-21 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Den som äger sin bostad har hög privatmoral, är ansvarstagande, har en finfin familjegemenskap och verkar för det goda samhället. Det visste ni kanske inte, men så är det i alla fall. Det har en lång rad bostadsministrar från KD slagit fast. 

”Att äga är en del i familjegemenskapen” sa före detta bostadsminister Mats Odell på KD:s riksting.

”Villaägaren representerar den kristdemokratiska principen om att ta ansvar för sig själv. Man bor i sitt hus, tar eget ansvar och verkar för det goda samhället tillsammans med andra", hävdade Stefan Attefall, en annan av KD:s bostadsministrar.

Thomas av Aqvino, teolog från 1200-talet, är populär i KD-kretsar, han hävdar att ägandet är grunden för privatmoralen. 

Nu har vi en ny bostadsminister från KD som vilar på samma ideologiska grund, ägandet i sig är det viktiga. Människor ska bo i villa, ha en Volvo och en vovve, som Ebba Busch brukar uttrycka det, för så ser det kristdemokratiska drömsamhället ut. Politikens alla verktyg, i form av ROT-bidrag, skatter, lånevillkor och finansiering , kommer därför att användas för att genomföra just detta, i alla fall villabyggandet. Volvon och vovven ligger utanför KD:s räckvidd. 

Göran Perssons påstående om att den som är ”satt i skuld är inte fri” är hopplöst ute. Den som är satt i skuld är lycklig är det som gäller idag. I de flesta fall är det banken som står för fiolerna men genom att skuldsätta oss blir vi ”ägare” av en bostad, och det är själva ägandet som gör oss lyckliga.

I hyresrätten däremot är det knackigt med familjegemenskapen, privatmoralen, ansvarstagandet och det goda samhället är man inte intresserad av. Eller hur man nu ska tolka det hela? 

Ägandet som politisk idé utgör grunden för regeringens bostadspolitik och det har gjort svenskarna till ett av världens mest skuldtyngda folk, svenskarna badar helt enkel i bolåneskulder. Statsskulden är däremot låg och staten vill inte låna, inte ens för att tågen ska gå, men privatpersoner de ska sätta sig i skuld för att få tak över huvudet. Nu sitter många klistrade framför Riksbankens presskonferenser, höjs räntan, sänks räntan, hur mycket sänks den och hur ser framtida räntor ut? 

Vad håller S på med, någon bostadspolitik har de i vart fall inte. En gammal socialdemokratisk paradgren har gått i graven. 

”Hur har ett av människans mest grundläggande behov, tak över huvudet, förvandlats till ett finansiellt bombbälte på samhällskroppen” frågar sig Andreas Cervenka i sin bok Fuskbygget. Läs den. 

Barbro Engman, oberoende skribent

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.