Replik
Nu har jag flera gånger blivit anklagad för jäv av Erik Fransson, då jag som anställd i det helägda kommunala bolaget Gotlandshem deltagit i ärenden som rör Gotlandshem i egenskap av ledamot i Regionfullmäktige. För närvarande är jag anställd, men tjänstledig på grund av politiska uppdrag.
Redan inför förra mandatperioden tog jag reda på i vilka situationer som jag kunde riskera att hamna i en jävssituation. Jag hade specifikt samtal med juridisk kompetens angående min anställning hos Gotlandshem. Jag läste även på både i kommunallagen, och i riktlinjer från andra kommuner och regioner (Region Gotland har ingen tydlig riktlinje som tar upp alla specifika fall som kan tänkas uppstå).
Även om det finns en stor gråzon gällande jäv känner jag mig efter det trygg i hur jag ska hantera min anställning hos Gotlandshem relativt mitt uppdrag som politiker i Regionfullmäktige. Ett helägt kommunalt/regionalt bolag är i detta fall att jämställa med en kommunal/regional förvaltning, till exempel hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Enligt kommunallagen får du inte delta i handläggningen av ett ärende som personligen rör dig själv, din make eller maka, sambo, föräldrar, barn eller syskon eller annan närstående. Med uttrycket ”personligen rör ledamoten själv” avses främst ärenden som angår ledamoten som individ och inte som medlem av ett större kollektiv.
Det innebär till exempel att politiker i regionfullmäktige får fatta beslut om sitt eget arvode, då det berör ledamöterna som ett kollektiv. En person, till exempel en lärare, som är anställd i barn- och utbildningsförvaltningen får delta i beslut som berör dennes arbetsplats. Exempel på det är budgetbeslut, policybeslut eller beslut som rör tillsättning eller riktlinjer för barn- och utbildningsnämnden, då man då är en del av kollektivet som är anställda på barn- och utbildningsförvaltningen. Samma principer gäller för en person som är anställd på ett kommunalt bolag. Man är en del av kollektivet anställda på bolaget, och hamnar därför inte i en jävssituation.
Motsatsen skulle bli rätt absurd. Det skulle i så fall innebära att den rätt stora andel som är anställd i någon av Region Gotlands verksamheter, eller har en anhörig som är anställd, ständigt skulle behöva avvika på grund av jäv.
Däremot finns det som sagt gråzoner. Jag tycker personligen att det är olämpligt att som anställd vid en förvaltning också ingå i den politiska nämnden. En sjuksköterska vid Visby lasarett bör inte sitta i hälso- och sjukvårdsnämnden på samma sätt som jag som anställd på Gotlandshem inte bör sitta i Gotlandshems styrelse. Det är visserligen tillåtet, och ses inte som jäv, men opartiskheten riskerar ändå att bli ifrågasatt. En nämndsledamot ska ju i första hand fatta beslut utifrån vad som är det allmännas bästa, och inte vad som är bäst för de anställda – även om det ibland samverkar.
Det är ändå en svår balansgång. Det går att resonera att en sjuksköterska har kunskaper som skulle kunna vara till nytta i hälso- och sjukvårdsnämnden på samma sätt som mina kunskaper inom fastighetsförvaltning skulle kunna vara till nytta om jag satt i Gotlandshems styrelse. Ett lämpligt sätt att hantera det på är att bidra med sin kunskap utan att komma för nära den verksamhet man själv är anställd i.
Jag gör det genom att bidra med mina kunskaper och erfarenheter inom fastighetsförvaltning i min roll som regionfullmäktigeledamot, på samma sätt som jag hoppas att andra professioner som är anställda i någon av Region Gotlands förvaltningar eller bolag bidrar med sina erfarenheter och kompetenser.
Sammanfattningsvis tar jag jäv eller risk för jäv på största allvar, men överdriven tolkning av jäv får också konsekvenser. Jag valde att kliva av mitt uppdrag i byggnadsnämnden då jag fick en anställning där jag kom att söka ett antal bygglov per år. Kanske överdrivet, men det kändes rätt för mig. Däremot kommer jag, liksom en stor del av fullmäktiges övriga ledamöter, att fortsätta delta i beslut som berör mig som en del av kollektivet anställda av Region Gotland eller något av dess bolag.
Johan Malmros (C)