Vad är kärlek? Älskogsblomma eller hård sex?

20171025 - Två personer har sex i säng
Foto: Isabell Höjman / TT / kod 11711

20171025 - Två personer har sex i säng Foto: Isabell Höjman / TT / kod 11711

Foto: Isabell Höjman/TT

Relationer2023-03-15 18:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Var tog kärleken vägen, sinnlighet eller ömhet likaså? I dag tycks det bara finnas sex och porr. Kärlek som en gång var en kombination av kärleksfulla möten förenade i kroppar har i dag utvecklats till vad man kallar ”hård sex” initierat av porrindustrin. 

Första gången jag hörde orden var 2005 i en lärosal på Södertörns högskola. En ung kvinnlig student låg en tidig morgon utslagen över bänkskivan och yttrade orden ” hård sex”. 

Jaså, tänkte jag som levde i 1970-talets frihet gällande sexuellt umgänge. Som konsulent för Socialstyrelsens sex och samlevnadsprojekt på ön samtalade vi om ansvar för varandra, framförallt vuxnas ansvar för tonåringar på väg in i vuxenlivet. Att lämna synsättet med skam och öppna sig för begrepp som tillåtande framstod som viktigt. Inse att känsloliv mellan unga kan växa fram, men samtidigt informera om preventiva åtgärder. 

Det blev så tydligt när vi mötte unga i skolor och på fritidsgårdar att de olika könen, flickor som pojkar, hade skilda uppfattningar om förväntningar från det motsatta könet. Tjejer pratade med varandra, killar förstorade saker som inte var sanna, man trodde ju, men när man möttes hade man sinsemellan ingen gemensam uppfattning om vad kärlek är. Fantasier var utbredda och vuxnas roll saknades. Det mesta går igen, men porrindustrin förefaller ha tagit över föräldrarollen. Unga möter varann med krav på sex, ett umgänge som är mer våld än sinnlighet eller närhet. 

Vad är kärlek?

Den skam som religionen predikade i min uppväxt, skapade en lucka i min kroppsuppfattning. Blygden existerade inte. Ord som nu diskuteras fanns inte i familjelivet, men dök upp på skolans toaletter i form av hårda ord som kuk och fitta. Det tomrum jag hade mellan mina lår som skulle fyllas av en manlig lem, hade jag inget begrepp om. Inget namn för mitt könsorgan. Manliga könsord slängdes i kring som svordomar i vardagen.

Fortfarande påtalar man sällan att kvinnors sexualitet i århundraden har förminskats och att den kan ta sig andra uttryck än den män förväntar sig? Varför säger man inte högt att mannen har tagit för sig, men undantagsvis erkänt kvinnors behov och lika värde?   

Samma sjuka synsätt på sexualitet breder ut sig med porrindustrin. Synsättet finns i dina sparfonder i dag. Vet du som fondsparare om du gynnar porrindustrin? Hållbarhet som banker förespråkar i fonder handlar inte bara om klimat utan en eventuell avsaknad av porrindustri i samma fond. Banker bryr sig inte om kvinnors lika värde, bara om pengars värde.

I dag har våra kön blivit snippa och snopp. Småbarnsord. Jag kan inte involvera dessa ord i min vokabulär. Har aldrig lärt någon benämning på mitt kön annat än clitoris, vulva och vagina, men först på gymnasiets biologilektioner. De ord som skrek mot mig på toaletter var inte bara hårda utan skamfyllda. Jag lärde mig i min uppväxt vad som var fult eller förbjudet, men aldrig vad som var livets och könets ljuvlighet, eller lust. Älskogsblomma skulle jag föredra framför snippa.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.