Replik
I en ledare från 23 juli undrar Jehna Al-Moushahidi när en asylsökande person är tillräckligt lesbisk för att få skydd i Sverige, baserat på ett medialt uppmärksammat ärende.
Bland artikelns frågor kring prövningen av asylärenden hävdar hon att ”det hela är bara ett sätt för Migrationsverket att utvisa så många som möjligt”, samtidigt som myndigheten agerar ”mansplainande översittare”.
En offentlig diskussion om tillämpningen av de lagar och regler som regering och riksdag beslutar om är viktig och alltid välkommen. Men låt oss föra den på sakliga grunder utan sarkastiska övertoner.
Att bedöma en persons skäl för internationellt skydd enligt asyllagstiftningen är komplext. Särskilt svårt är det när en person åberopar hbtqi som grund för skydd.
Hur ska äktheten i en människas högst individuella känsloliv kunna värderas och bedömas utifrån juridiska principer om rättssäkerhet och likabehandling. Det är en uppgift som kräver noggranna överväganden och gedigen utredning.
Det finns absolut exempel där domstolen anser att Migrationsverket gjort felaktiga bedömningar eller har brustit på annat sätt. Men att insinuera att detta skulle vara något som Migrationsverket tar lättvindigt på, för att ”utvisa så många som möjligt”, är både stötande för alla oss som jobbar med dessa svåra bedömningar och fullständigt felaktigt.
Migrationsverket är en av regeringens utpekade hbtqi-strategiska myndigheter som arbetar långsiktigt och målmedvetet för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Vi har ett nära samarbete med RFSL och andra myndigheter i dessa frågor.
Vi har också ett pågående samarbete med European Union Agency for Asylum (EUAA), andra länder, civilsamhället och forskare för att identifiera alternativa sätt att utreda hbtqi-personer, med fokus på individen.
Att utreda ärenden intimt kopplade till identitet är svårt och något vi ständigt behöver lära oss mer om. I det aktuella fallet har domstol bekräftat Migrationsverkets bedömning och menar att de skäl som den sökande har åberopat för skydd inte är tillräckliga.
Läs gärna mer i artikeln Så funkar det när vi prövar ärenden där hbtqi är skyddsskäl på Migrationsverkets webbplats.
Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket