Två djupt oroande besked i en utmanande tid

Gotlandstrafiken är gotlänningarnas landsväg, men nu har regeringen gett två djupt oroande besked och det i en utmanande tid.

Gotlandstrafiken är gotlänningarnas landsväg, men nu har regeringen gett två djupt oroande besked och det i en utmanande tid.

Foto: Dennis Pettersson

Riksdagsfrågor2024-03-19 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

I fredags fick jag så äntligen debattera kompensation för höga priser i Gotlandstrafiken med infrastrukturminister Carlson (KD). Carlson (KD) underlät att svara på varför man valt den modellen som nu är i arbete, men menade att det är förträffligt att man kan se rabatten direkt och att regeringen visar att man visst bryr sig om Gotland eftersom man ju ordnat en kompensation. 

Jag tycker att det är en förenkling av en komplex situation. Att regeringen i efterhand kompenserar för tidigare gjorda dyra resor genom att subventionera våra kommande må vara smidigt, men det är en tillfällig frist i ett otillfredsställande system, där Gotland alltjämt står kvar med mössan i hand och kräver det mest elementära: rimliga villkor på vår landsväg. 

Carlson (KD) uteslöt inte förlängning av ”kampanjperioden” i det fall det skulle finnas pengar över. 

Jag saknar dock transparensen. För mig är det inte transparens att jag kan se rabatten på min biljett, jag vill veta att varenda krona faktiskt används till sänkta priser. 

I dag som först bekräftade ministern att uppföljning kommer ske, ett svar han tidigare inte velat ge. Kompensationen är inte heller en lösning, utan ett symptom på det vi gotlänningar lyft länge, att vår landsväg är utsatt för prövningar som staten måste kompensera för i mycket större utsträckning än i dag. Det är nödvändigt för att hålla ihop landet, för att Gotland ska kunna fortsätta växa och utvecklas. 

Det krävs inget större tankearbete att lista ut att de höjda färjepriserna är en del i det faktum att Gotlands befolkning numera inte växer. Det borde engagera regeringen. 

I fredags debatterades också krav på svensk flagg i Gotlandstrafiken. EU:s regelverk möjliggör generellt inte det, men det finns möjlighet att få det prövat med hänvisning till särskilda skäl. 

Konstigt nog anser inte regeringen att särskilda skäl föreligger, trots det drastiskt försämrade säkerhetsläget i Östersjön, där Gotlandstrafiken identifierats som särskilt utsatt. 

Om inte nu, NÄR ska särskilda skäl anges för att kräva svensk flagg i Gotlandstrafiken? Att säga att man följer säkerhetsläget noga, är helt otillräckligt. Upphandlingen pågår i detta nu. 

Det här rimmar illa med regeringens övriga arbete med fokus på Gotland, det strategiska läget är uppenbart, Gotlandstrafiken är särskilt utsatt och man har för ovanlighetens skull skjutit till en färjepriskompensation, men man tar inte möjligheten att kräva svensk flagg för att skydda Gotlandstrafiken och man slarvar med modellen för kompensation, vilket äventyrar en fortsättning. 

Det är två djupt oroande besked i en utmanande tid.

Hanna Westerén (S)

Riksdagsledamot

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.