I den värld jag kände var liberaler alltjämt liberaler

Johan Pehrson (L) vid gemensam pressträff, i riksdagens presscenter, om regeringsbildningen.

Johan Pehrson (L) vid gemensam pressträff, i riksdagens presscenter, om regeringsbildningen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Riksdagsfrågor2022-10-18 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Jag måste tyvärr börja med att beklaga att våra fina gotländska dagstidningar numera trycks på fastlandet. Framför allt gör det mycket med själva nyhetsupplevelsen, att så mycket av det som står känns daterat, men det gör också att papperstidningens vikande upplagor kommer att gå än bistrare tider till mötes. Oerhört tråkigt i en tid då oberoende nyheter är av nöden. Det gör också krönikor av det slag jag är ombedd att skriva alltmer svävande och allmänt hållna, då det hinner ske så mycket från det att den skickas in tills den når er läsare. 

När jag skriver det här vet vi att Ulf Kristersson (M) ser ut att bilda regering under vecka 42, men det är likväl oklart om den statsministeromröstning han ska prövas i som på måndag (för er igår) faktiskt går hans väg. I den värld jag trodde att jag kände hade det faktiskt inte varit möjligt. I den värld jag kände (och begrep) var liberaler alltjämt liberaler och höll stånd mot sverigedemokrater. Där var det inte möjligt att sälja sin heder och övertygelse för någon ynka ministerpost. 

Men kartan har sannerligen ritats om och vi ser ut att få den mest högerkonservativa regeringen i mannaminne. Dock ingår inte (SD) i regeringen, men var så säkra på att inget sker utan att deras goda minne eller direkta inflytande. Däremot kan ingen sverigedemokratisk minister ställas till svars, kallas till konstitutionsutskottet eller på annat vis svara inför riksdagen. 

Att gå i opposition blir en omställning för (S) efter åtta år i regeringsställning, men vi kommer att ta varje tillfälle att syna den nya regeringens förslag och också få (SD) i riksdagen att ta ansvar så väl ifråga om finansiering av välfärden, som urholkande av biståndet och angrepp på mänskliga rättigheter. Det är inget rop på varg att det kommer att bli politisk omläggning i de här frågorna och det kommer med all sannolikhet att gå raskt. 

Ett tydligt exempel, som för somliga kan verka perifert, men som samtidigt säger så mycket om människosynen i det regeringsunderlag som prövas i veckan; tillgången till tolk i vården ska minska! I en situation där du är som mest sårbar, mest utsatt, där klipper (SD) till, och agerar aktivt för att vård INTE ska ges på lika villkor. 

Att en ny regering kommer på plats är positivt för att det ger klara spelregler, men den tillträdande regeringen är skör, och den utdragna förhandlingen vittnar om att det finns stora meningsskiljaktigheter. Skulle det bli alltför slitsamt att regera sönder Sverige och vår sammanhållning, står Socialdemokraternas dörr öppen, med ett helt annat ledarskap att erbjuda.

Hanna Westerén (S), riksdagsledamot

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.