Inför julen är nöden stor i många gotländska familjer

"Familj till familj" är till för de med barn i åldern 0-18 år, som ibland behöver hjälp när ekonomin inte räcker till. 2018 ställde gruppen upp en gran i Flexhuset, där gotlänningar kunde lägga inslagna paket.

"Familj till familj" är till för de med barn i åldern 0-18 år, som ibland behöver hjälp när ekonomin inte räcker till. 2018 ställde gruppen upp en gran i Flexhuset, där gotlänningar kunde lägga inslagna paket.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Samhälle och välfärd2023-12-12 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Nöden är stor i många gotländska familjer i detta nu. Jag är medlem (som givare) i diverse hjälpgrupper och ser hur de mest elementära grejer saknas inför julen. Mammor och pappor ber om hjälp med livsmedel, men också om enkla prylar, för att ha något enda paket att lägga under granen. 

Det skär i hjärtat och jag är matt av tacksamhet till exempelvis ”Familj till familj Gotland” och ”Nissekassen” som med ideella krafter arbetar hårt för att även den mindre bemedlade ska få julen smaka, och se till att tomten kommer även till den arbetslöses barn. 

Vems är skulden för att vi i välfärdslandet Sverige hamnat här? 

Vi socialdemokrater bär delar av skulden. Klyftorna har tillåtits öka även under vårt skift. Vi kommer dock inte ifrån att SD-regeringen har verktyg i sin låda som de inte använda. Det finns medel att omfördela.

Många lider nöd i detta nu, men långt ifrån alla. Köpfesten pågår alltjämt på sina håll och när kostnadskrisen äter hål i vanligt folks plånböcker, sitter till exempel bankerna i orubbat bo. 

Har vi råd att ha det så här? Svaret är och förblir nej. 

Ojämlikhet drar isär vårt land, försvagar oss alla. Vi socialdemokrater föreslår en tillfällig skatt på bankernas övervinster. Det är helt huvudlöst att bankernas räntenetto, alltså skillnaden mellan in- och utlåningsränta, tillåts öka samtidigt som hushållen går på knäna. Medlen från en tillfällig bankskatt skulle kunna användas för en tankrabatt som ger mest till den som kör längst, och omgående ge lindring för hushåll som måste använda bilen för att få vardagen att fungera. Medlen skulle kunna användas för att tillfälligt höja barnbidragen, så att mammor och pappor inte behöver svettas inför vinterns oundvikliga utgifter. 

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har utropat inflationen till sin primära fiende, och den ska med rätta bekämpas. Genom att inte göra mer för att lindra bördan för hårt pressade hushåll, bekämpar Svantesson (M) dock också de som mest behöver hennes mod och ledarskap. 

Vårt Sverige är sargat, av kostnadskrisen, av krig i vårt närområde, av pågående gängkonflikter. Vi behöver bygga vårt land starkare, tillsammans. Klyftorna måste minska och hushållen ges en chans till lindring. 

SD-regeringen har en lösning serverad, en tillfällig skatt på bankernas övervinster, att omfördela till de hushåll som bäst behöver den. Att snabbutreda en tillfällig bankskatt ger inga pengar den här julen, men ett besked att lindring är att vänta, värmer också gott. 

Är det månne att hoppas på ett så kallat julmirakel?

Hanna Westerén (S)

Riksdagsledamot

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.