Krönika
Vad är det som händer? Ulf Kristersson lägger ut en bild i sociala medier där han skrattar och är glad och berättar den oerhört glada nyheten att skatten nu sänks med 20 procent på snus. Det gör tre kronor per dosa berättar vår statsminister.
Några dagar senare presenteras nästa fantastiska nyhet: skatten på drivmedel sänks. Och så den gamla trotjänaren jobbskatteavdrag.
Vi har alltså krig i Europa, inflation och lågkonjunktur, sviter efter pandemin och både enskilda, företag och välfärd blöder.
Vi har koranbränningar och ökat terrorhot mot Sverige där länder som Storbritannien avråder från resor hit.
Vi ser tyvärr en regering som duckar för de stora och svåra frågorna för att leverera på de enkla mycket mindre frågorna.
Man fortsätter på det viset vara populister som vill agera ögontjänare. Man sänker skatten på snus. Man sänker skatten på drivmedel. Man tar till den gamla trotjänaren jobbskatteavdrag. Stoppar bidrag till etniska föreningar.
Japp. Inget av det löser de verkliga samhällsproblem vi ser. Det är som att man leker regering. Den tystaste och minst synliga regering vi sett levererar billigare snus och ökade klimatutsläpp. Jag häpnar. Det tycks också många svenskar göra. Bara Socialdemokraterna är i senaste opinionsundersökningen, som presenterades i torsdags, större än de tre regeringspartierna tillsammans.
Den sänkta skatten på drivmedel kostar 6,5 miljarder kronor. Sänkt skatt på drivmedel var SD:s viktigaste prioritering och samtidigt kan regeringen inte säga vad det kommer ge för pris vid pump. Skattesänkningen kommer enligt regeringens underlag leda till utsläppsökning på 350 000 ton fossil koldioxid nästa år. Reduktionsplikten ska också sänkas vilket även det kommer leda till ökade utsläpp.
Det är en veritabel miljökatastrof, men vad gör väl det när man lierat sig med Sverigedemokraterna? Som Oscar Sjöstedt sa vid presskonferensen: ”Klimatkris är ett relativt begrepp”. Det är så man vill gråta. Vi har under året sett värmeböljor, bränder, extrema skyfall över hela jorden. Men har man klimatförnekande rasister som underlag för att få makten så blir det som det blir.
När detta skrivs är det från Oskarshamn. Här har vi under torsdagen diskuterat samverkan mellan Gotland, Blekinge och Kalmar där län, regioner och kommuner ska samarbeta kring klimatets påverkan på våra kuster och insatser för att förebygga det som redan sker som följd av just klimatförändringar. Hoten mot vår kust är framför allt torka och bränder, översvämningar och erosion. Visst är det ironiskt. Sådant pratar vi om runt om i landet, och i världen medan det största partiet i regeringsunderlaget tycker det är relativt. Ur led är tiden.
Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande