Omregleringen av Apotek och bilprovning har blivit bra

En bilprovning i Flen.

En bilprovning i Flen.

Foto: Henrik Witt/TT

Samhälle och välfärd2023-02-10 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

I sin ledartext den 7 februari recenserar Erik Fransson den nyligen gjorda valanalysen från Socialdemokraterna. Både hans och partiets uppfattning verkar vara att de systemfel vi ser i Sverige idag är resultatet av att vi hade en Alliansregering för tio år sedan. Mycket liten hänsyn tas däremot till vem som styrt landet de senaste åtta åren. Må så vara, men de svepande problembeskrivningarna förtjänar att bemötas sakligt.

Fransson skriver att ”avregleringar som bilprovningen och apoteken har skapat orimliga förhållanden på glesbygd och bland miljonprogrammen”. Eftersom att Gotland är ett utpräglat landsbygdslän kan vi kanske fungera som exempel på hur verkligheten ser ut?

Innan omregleringen av bilprovningen fanns det bara en bilprovning på Gotland. I dag finns det fyra stycken som man kan välja på, vilket leder till konkurrens gällande service och möjligheten att boka en annan bilprovning om den man brukar använda har få lediga tider. När det gäller apoteken hade Gotland innan omregleringen sju apotek. I dag har vi hela nio stycken, vilket förbättrar tillgängligheten och ser till att patienter får rätt läkemedel i tid. Den genomsnittliga öppettiden för apotek är i dag cirka 56 timmar i veckan enligt Svensk Apoteksförenings branschrapport – vilket är en ökning med 11 timmar sedan omregleringen.

Jag instämmer med Erik Fransson kring att det finns stora problem som behöver lösas av den nyligen tillträdda regeringen. Inflationen, kriminaliteten och elbristen är tre av dem. Men att Gotland fått fler bilprovningar och apotek kvalar inte in på listan.

Jesper Skalberg Karlsson (M)

Riksdagsledamot

Svardirekt

I nästan 30 procent av landets lokala arbetsmarknadsregioner har utvecklingen av antalet besiktningsstationer stått stilla sen omregleringen trots ett ökat antal bilar att serva. Det visar Riksrevisionen i sin rapport ”Omregleringen av besiktningsmarknaden för fordon” från 2021. I Kiruna har andelen bilar på den enda besiktningsstationen ökat med 7 procent, medan andelen bilar per station i Halmstad minskat med 87 procent. 

Precis som Skalberg Karlsson skriver har antalet stationer på Gotland ökat till fyra, även om det 2015 var uppe i fem. Men det har bilägare i Kiruna, eller andra delar av Norrlands inland, knappast någon nytta av. Bilägare som inte heller fått den av Skalberg Karlsson utlovade sänkningen på bränslepriserna, vilket skulle gjort resan till deras enstaka besiktningsstationer mindre kostsam.

I rapporten kan vi även läsa att den ökade konkurrensen och valfriheten ökat priserna på besiktning för kunderna på ett sätt som vida överstiger ökningen av konsumentprisindex. Vi på Gotland kan med andra ord vara nöjda med fler, men dyrare besiktningsstationer, medan bilägare i Kiruna bara fått det dyrare.

Samma sak när det gäller Apotek. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket ger i sin rapport ”2020 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling” en tydlig bild. Glesbygden har förlorat på avregleringen trots försök med stöd till apotek på glesbygden.

Till de med rätt till stöd hör inte de Gotländska apoteken även om Jesper Skalberg Karlsson verkar anse att Gotland alltid ska räknas som glesbygd. Däremot kan vi återigen se att det är glesbygden som, trots stöd, återigen är förloraren. Undersökningen visar att i de områden där kunderna har längst till sitt apotek har antalet apotek minskat sen avregleringen. Medan storstadsregionerna, och Gotland är vinnare. 

Att Jesper Skalberg Karlsson i dessa fråga vill värna Gotland, som knappast är hotat av varken apoteks- eller bilprovningsdöd, medan han är märkligt tyst angående de kraftigt ökande färjepriserna, är ju värt att påpeka. Men när man tänker på att Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring uttryckte att hans regering skulle hålla ihop Sverige kan det ju vara bra om Skalberg Karlsson som riksdagsledamot i samma parti som Kristersson ibland också tänker lite bredare än Gotland. 

Erik Fransson

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.