Krönika
Förr i världen kunde man lita på postgången. Utdelning som oftast varje dag i både storstäder som avkrokar. Det fanns till och med helgutdelning. Som ett brev på posten var ett uttryck för att peka på något som var snabbt och pålitligt. Där är vi inte idag.
Ökad digitalisering och e-fakturor gör att pappersbreven blir färre. Folk shoppar på nätet och klickar hem paket som kan levereras vid dörren redan dagen därpå. Men av någon märklig anledning så är det en stor utmaning för just Postnord att leverera till landets brevlådor.
Jag har två aktuella exempel från mitt eget liv. Det ena handlade om ett läkarbesked. I 1177-appen kom först en slags förkortad information. Men man vill ju alltid få ett sammanhang och mer ingående förklaring av sin läkare. Först en vecka senare kom ett pappersbrev från henne med lugnande innehåll. Tanken var säkert god med att det skulle komma fram dagen efter. Men Postnord tog sju dagar på sig att distribuera ett kuvert 800 meter.
Sedan var det jag själv som ville skicka festinbjudningar på ett lite trevligare sätt. Gästerna skulle få en personlig inbjudan per post. Jag använde Postnords egen app Riktiga vykort. Där kan man lägga in egna bilder med text och slipper leta efter både frimärken och gul brevlåda på stan. Den här tjänsten tar Postnord 22 kronor (!) per kort för. Efter en vecka utan att någon av mottagarna tackat för inbjudan anade jag oråd. Jag fick helt enkelt digitalt be dem att save the date. Snittet var nio dagar för leverans av inbjudningarna inom Sverige. Gotlänningar fick posten först, stockholmare sist.
Varannandagsutdelning har alltså blivit till veckoutdelning. Det bidde ingenting helt enkelt. Kanske smidigare och snabbare att skicka brev till Australien? Eller varför inte till månen?
Statlig service som postleverans måste fungera i hela landet. Det är en del av samhällskontrakten med hela befolkningen. Gruppen äldre ökar och alla är inte digitala. En del personer med funktionsnedsättningar behöver också lita på att pappersbrev kommer fram i rimlig tid. I tider med krig i Europa är även internet en riskfaktor. Säg att det blir återkommande elavbrott och hackare tar över myndigheters webbsidor. Fake news är mycket lättare att sprida digitalt. Ännu ett argument för traditionell postgång.
Människors rätt till samhällsinformation och personlig post går alltid före besparingar hos Postnord. Det är dags att återupprätta förtroendet för uttrycket ”som ett brev på posten”.